Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň v ekonomike: Rast sadzieb, párty Warrena Buffetta a ťažké obdobie pre Bitcoin

.juraj Medvec .ekonomika

Prinášame vám prehľad zaujímavých správ z trhov a ekonomiky za posledný týždeň.

.týždeň v ekonomike: Rast sadzieb, párty Warrena Buffetta a ťažké obdobie pre Bitcoin

výročné stretnutie Berkshire Hathaway

Warren Buffett a Charlie Munger opäť bavili celý investičný svet svojimi radami. Miliardárski šéfovia konglomerátu Berkshire Hathaway predstavovali ročné výsledky firmy a odpovedali na otázky zvedavého publika. Aj po šesťdesiatich rokoch zostávajú obaja stále verní svojej investičnej stratégii. Nakupujú kvalitné firmy, nie iba lacné akcie, nesnažia sa správne načasovať trh a veria v dlhodobý investičný horizont. 

Ich taktika priniesla ovocie aj v poslednom roku. Akcie Berkshire vyrástli o 20 percent, čo je dvojnásobok oproti výkonu indexu S&P 500 a celkový zisk dosiahol 90 miliárd. Ich odpovede boli opäť to najsledovanejšie, čo sa v investovaní za dlhší čas udialo.

fed pristúpil k očakávanému zvýšeniu sadzieb

Americká centrálna banka Fed už dlhodobo tvrdí muziku a vysiela signály smerom k rastu úrokových sadzieb. V stredu prišiel ďalší krok v podobe polpercentného zvýšenia. Úrokové sadzby v USA sa tak dostali na úroveň jedného percenta. Dôležitejšou pre trhy však bola iná správa. Šéf Fedu Jerome Powell totiž vylúčil prudšie a rýchlejšie zvyšovanie úrokov a maximálne rýchlosť tak zostáva 50 bázických bodov počas jedného mítingu. To investori vyhodnotili ako dobrú správu a krátkodobo vytlačili akcie nahor. Radosť však netrvala dlho a eufóriu nahradila pesimistická realita vysokej inflácie, slabých firemných výsledkov a energetickej krízy.

ťažký týždeň pre Bitcoin

Virtuálna kryptomena nezažila najlepších sedem dní vo svojej histórii. Ešte nedávno sa najrozšírenejšia elektronické platidlo obchodovalo za viac ako 68-tisíc dolárov. Dnes sa pohybuje na úrovni okolo 35-tisíc. Experti hovoria, že kryptoaktíva čoraz viac rastú a klesajú v súlade s pohybmi technologických akcií. Rastúce úrokové sadzby a hrozba recesie však Bitcoinu očividne nesvedčí. Po krátkodobom náraste kvôli holubičej rétorike Fedu prišiel tento týždeň návrat do reality a Bitcoin stratil za menej ako dva dni vyše 10 percent svojej hodnoty. 

úroky na dlhopisoch rastú, akcie klesajú a dolár silnie

Dlhodobý trend nárastu úrokových sadzieb pokračuje. Vysoká inflácia núti centrálne banky naďalej zvyšovať sadzby. Vyššie úroky na dlhopisoch však tlačia ceny akcií nadol. Americké akcie poklesli z nedávnych vrcholov už o 15 percent a technologický index Nasdaq sa pohybuje v teritóriu medvedieho trhu, keď poklesol o 25 percent. Rovnako zle sú na tom aj európske akcie. Celoeurópsky akciový index EuroStoxx 50 odpísal už 17 percent svojej hodnoty. Naopak darí sa americkému doláru, ktorý naďalej nezadržateľne posilňuje a naďalej sa drží na najvyššej úrovni za posledných päť rokov. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite