Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moskva zastavila plyn pre Poľsko a Bulharsko. Cez naše potrubia zatiaľ plyn tečie

.juraj Medvec .ekonomika

Zastavenie dodávok krátkodobo dvihlo ceny plynu na európskej burze. Ceny však rýchlo klesli, keď predstavitelia Poľska aj Bulharska ubezpečili, že krajiny majú dostatok zásob.

Moskva zastavila plyn pre Poľsko a Bulharsko. Cez naše potrubia zatiaľ plyn tečie AP Photo, File

moskva oznámila, že Bulharsku a Poľsku už naďalej nebude dodávať zemný plyn zo svojich zdrojov. Svetové médiá krok interpretujú ako ďalšie dejstvo v studenej vojne, ktorú Rusko vedie so Západom. Priame odpojenie od plynu zatiaľ Slovensku nehrozí, situácia však eskaluje zo dňa na deň.

spor o platbu

Poľsko aj Bulharsko sú dôležité tranzitné krajiny pre ruský plyn smerujúci na západ. Premiéri oboch krajín vyjadrili jasný nesúhlas s platbou za plyn Gazpromu v rubľoch namiesto eur. Dostali sa tak na zoznam štátov, ktoré Putinov režim považuje za „nepriateľské“. Cez krajiny naďalej tečie plyn, obe krajiny však z potrubí nesmú čerpať.

Gazprom v tlačovej správe, ktorú cituje agentúra Reuters, uviedol, že akékoľvek neoprávnené odbery plynu zo strany Bulharska a Poľska ukroja z dodávok cieľových štátov v západnej Európe. Podľa tlačovej správy nebude Gazprom prípadné neoprávnené odbery Poľska a Bulharska kompenzovať zvýšenými dodávkami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite