Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najlepším liekom pre stagnujúce Slovensko sú reformy. Zatiaľ nám však nehrozia

.juraj Medvec .ekonomika .téma

Namiesto ľúbivých krátkodobých riešení založených na rozdávaní peňazí by sa vláda mala zamerať na zvýšenie konkurencieschopnosti a protrhové reformy.

Najlepším liekom pre stagnujúce Slovensko sú reformy. Zatiaľ nám však nehrozia MARTIN BAUMANN/TASR 5. máj 2021 Bratislava: Minister financií Igor Matovič na tlačovej konferencii predstavuje Daňovú a odvodovú reformu. Doteraz nie je schválená, dohodu blokuje koaličná strana SaS, ktorej prekážajú niektoré časti návrhu.

hovorí sa, že múdry človek dnes zasadí strom, o ktorom vie, že v jeho tieni nikdy nebude sedieť. Takéto dlhodobé zmýšľanie od politikov v ekonomickej oblasti už roky chýba. Štátne zásahy do trhu, podpora domácností, či už pod dáždnikom prorodinnej politiky či ako ochrana pred rastúcimi cenami energií, z dlhodobého hľadiska znamenajú pre Slovensko premárnenú príležitosť. Naprieč spoločnosťou dnes cítiť sociálne pnutie. Namiesto jeho odstránenia sa vláda zaoberá sociálnymi balíčkami a podporou čohokoľvek, čo jej prinesie hlasy. To však znamená preniesť náklady z jednej skupiny na druhú. 

Najlepšou cestou vpred je dlhodobý rast konkurencieschopnosti. Iba keď celá ekonomika zbohatne, zbohatnú aj bežní Slováci. Práve zvýšenie životnej úrovne a dobiehanie Západu je najlepším liekom na všetky krátkodobé problémy. Reformy z čias druhej Dzurindovej vlády sú vecou dávnej histórie a čas na nové dávno prezrel. 

problémy sa hromadia

V posledných mesiacoch Slovenskom okrem vojny a inflácie otriasa aj téma prudko rastúcich cien energií. Tie zasahujú do rozpočtov domácností čoraz silnejšie a ich prudký pokles zatiaľ nie je na programe dňa. Vlády po svete vrátane tej našej sa pýtajú čo teraz robiť. Politici prichádzajú s riešeniami, ako sú priama podpora domácností, regulácia dôležitých podnikov či zastropovanie cien. Všetky tieto naoko ľúbivé riešenia však majú jeden zásadný problém – v skutočnosti spotrebiteľov v dlhodobom horizonte poškodia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite