Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko mohlo byť ťahúňom východnej Európy, Putin mu pokazil imidž na dekády

.juraj Medvec .ekonomika

S pádom socializmu sa Rusko ocitlo na rázcestí. Namiesto trhu a demokracie si vybralo silný štát a autoritárstvo. Bohužiaľ, aj pre Slovensko.

Rusko mohlo byť ťahúňom východnej Európy, Putin mu pokazil imidž na dekády AP Photo/Alexander Zemlianichenko

že sa ruská ekonomika po páde socializmu nezaradila do medzinárodného trhového systému je škoda ako pre Rusko, tak aj pre vyspelé krajiny. Ruskom dnes zmieta hospodárska kríza, ktorú si na seba privolalo samo útokom na svoj bratský národ. Pred tridsiatimi rokmi Ruská federácia už ako samostatný štát - nie ako obor na hlinených nohách, ktorým bol Sovietsky zväz - stála pred kľúčovým rozhodnutím.

Jedna cesta ukazovala možnosť stať sa trhovou ekonomikou, so skutočným právnym štátom a štandardným demokratickým zriadením. Bohužiaľ, bývalá superveľmoc sa rozhodla ísť inou cestou. Krajina napriek počiatočnému optimizmu nikdy neuskutočnila trhové reformy, hospodárstvo dnes ovláda hlúčik oligarchov napojených na Putina a podnikateľské prostredie je prinajlepšom biedne. Čerešničkou na torte sú expanzívne chúťky jej autoritárskeho vládcu. 

„Súčasný vývoj situácie patrí medzi najhoršie scenáre, aké si ekonómovia a politológovia pri rozpade ZSSR predstavovali.“ 

Rusko plné milých ľudí, dejinných okamihov kľúčových pre rozvoj celej Európy či umeleckých skvostov od velikánov ako Dostojevskij, Tolstoj či Rachmaninov, mohlo v modernom 21. storočí vyzerať úplne inak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite