Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ceny benzínu prudko vyrastú. Slováci si na pumpách poriadne priplatia

.juraj Medvec .ekonomika

Vojna na Ukrajine sa začína dotýkať aj našich peňaženiek, jazdiť budeme čoraz drahšie.

Ceny benzínu prudko vyrastú. Slováci si na pumpách poriadne priplatia AP Photo/Bob Edme

finančné trhy sa v pondelok ráno prebudili do nepríjemnej reality. Burzy po celom svete sú v červených číslach, témou dňa je však niečo iné. Cena ropy na komoditných trhoch dosiahla maximum od finančnej krízy v roku 2008.

o tretinu drahšie za týždeň

Kríza na Ukrajine pre motoristov neveští nič dobré. V nedeľu totiž americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken na CNN povedal, že USA a jej spojenci zvažujú zákaz dodávok ruskej ropy. Obmedzením exportu energií chcú ešte viac izolovať ruskú ekonomiku od globálnych trhov a vyvolať tlak na ukončenie vojny u nášho východného suseda. Trhy toto varovanie zobrali vážne a cena ropy Brent dnes vyrástla až na 130 dolárov za barel. Na začiatku obchodovania pritom nakrátko dosiahla 139 dolárov. Ešte minulý týždeň pritom stála okolo 100 dolárov za barel. Podobne je na tom aj ropa WTI. Tá sa minulý týždeň obchodovala ešte okolo hodnoty 95 dolárov za barel, počas pondelkovej horúčky tiež prelomila hranicu 130 dolárov. 

Silný odraz globálnej ekonomiky po ústupe pandémie spôsobil nedostatok prakticky akýchkoľvek energetických surovín. A to po celom svete.

EÚ ani Spojené štáty zatiaľ nezaviedli nijaké oficiálne sankcie voči ruskej rope a zemnému plynu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite