Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rusi sa zo dňa na deň ocitli v chudobe. Sankcie zastavili burzu a spôsobili odlev kapitálu

.juraj Medvec .ekonomika

Vojna na Ukrajine znamená pre obyvateľov Ruska zlé správy pre ich peňaženky. Už aj tak nízka životná úroveň dostane tvrdý zásah.

Rusi sa zo dňa na deň ocitli v chudobe. Sankcie zastavili burzu a spôsobili odlev kapitálu SITA/AP Photo/Ahn Young-joon

na bežných Rusov sa z ekonomiky valí jedna zlá správa za druhou. Ruská burza tento týždeň z obáv o odliv kapitálu z krajiny a krach vôbec neotvorila. Naposledy sa na Moskovskej burze obchodovalo 25 februára. 

Masívne straty utrpel aj rubeľ. Ešte niekoľko týždňov dozadu potrebovali Rusi na nákup jedného dolára okolo 75 rubľov. Po prudkom oslabení dajú dnes za jeden dolár 110 rubľov. To znamená prudký prepad kúpnej sily a predraženie všetkých tovarov a služieb zo zahraničia.

na východe čoraz drahšie 

Zlé správy pre bežných Rusov sa tu však nekončia. V snahe ako-tak udržať stabilitu rubľa zvýšila ruská centrálna banka tento týždeň úrokové sadzby z 9,5 percenta na závratných 20 percent. Začiatkom týždňa sa v Rusku tvorili rady na bankomaty, ako sa ľudia snažili dostať k svojim peniazom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite