Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odstrihnutie Ruska od SWIFTU by bol tvrdý a správny úder, no nie K.O. ruských agresorov

.martin Mlýnek .ekonomika

Putinovým vojnovým ambíciám. S.W.I.F.T. (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je belgická spoločnosť, ktorá poskytuje komunikačný systém, na ktorom je postavený dnešný finančný systém.

Odstrihnutie Ruska od SWIFTU by bol tvrdý a správny úder, no nie K.O. ruských agresorov Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

túto službu využíva viac ako 11 000 tisíc bánk a samotná spoločnosť má približne 3500 akcionárov (členských bánk). Každopádne, samotná spoločnosť zachováva princíp politickej neutrality, čo znamená, že pro-aktívne neurobí žiadne kroky aj napriek politicky exponovaným okolnostiam.

Zároveň, ale implementuje všetky zákonné obmedzenia podnikania a tak ako v prípade Iránskych sankcií, po ich prijatí sankcionované banky z Iránu, boli od systému SWIFT odstrihnuté. Samotné rozhodnutie je teda na politikoch a ich ochote implementovať tvrdé sankcie. 

V dnešných dňoch, vyhlásenej vojny Ukrajine, Ruskou federáciou, by tento krok mal byť bez pochýb urobený a bol by tvrdou ekonomickou ranou pre Ruskú federáciu. Jeho efektívnosť by bola okamžitá a s tvrdým dopadom na vládnucu oligarchiu, vrátane Putina. To znamená, že momentom odstrihnutia, by žiadna zo sankcionovaných bánk nevedela prijímať, ani odosielať platby na vysporiadanie akýchkoľvek obchodov. Aj obchodovanie s cennými papiermi či FX transakcie, ktoré fungujú na princípe „DVP“ teda delivery vs payment - dodanie za platbu, by so zahraničím Rusko nevedelo vysporiadať a Rusko by teda nevedelo realizovať ani transakcie so štátnymi dlhopismi. Samozrejme tento krok by vyvolal vysokú mieru delikventných transakcií aj na druhej strane, teda mnohé spoločnosti mimo Ruskej federácie, by nevedeli vysporiadať svoje záväzky s protistranou v Rusku.

„Ak demokratické krajiny nie sú ochotné ísť  do vojenskej konfrontácie s Ruskom , mali urobiť všetky dostupné kroky, ktoré by ekonomicky limitovali operačné možnosti režimu Ruskej federácie. “

Lenže. Rusko po roku 2014 (anexii Krymu) začalo vyvíjať vlastný systém na vysporiadanie domácich a medzinárodných finančných transakcií s názvom

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite