Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ekonomické reformy sú vecou histórie. Verejnosť o ne nemá záujem

.juraj Medvec .ekonomika

Nezávislé organizácie Slovensku odporúčajú reformovať súdnictvo trh práce a zlepšiť kondíciu verejných financií. Politici sa namiesto toho pretekajú v populizme a rozdávaní peňazí zadarmo.

Ekonomické reformy sú vecou histórie. Verejnosť o ne nemá záujem Takto sa vyvíjalo umiestnenie Slovenska v rebríčku ekonomickej slobody

potenciál na ekonomické zmeny na Slovensku dusí nános populizmu a snaha politikov zapáčiť sa za každú cenu voličom. Reformy druhej Dzurindovej vlády zostali dnes iba na stránkach učebníc dejepisu a nič nenasvedčuje, že by sa duch doby zo začiatku milénia mal čoskoro vrátiť. Voliči svojimi hlasmi v posledných niekoľkých voľbách jasne ukázali, že im je bližší program rozdávania ako tvrdých a nepríjemných opatrení. Odklon od reforiem však sťahuje konkurencieschopnosť ekonomiky čoraz nižšie. 

Na ich nedostatok upozorňuje aj kontroverzný novinár Rado Baťo vo svojej knihe Ako skapal tatranský tiger. „Slovensko ekonomicky uviazlo v pasci stredného príjmu,“ hovorí. „Dokáže ju z nej dostať iba návrat k reformnému étosu, k odvahe robiť rozhodnutia s dlhodobým pozitívnym vplyvom na kvalitu života.“ Práve takýto reformný zápal a snaha zlepšiť ekonomickú realitu väčšiny Slovákov, už dlhodobo v parlamente chýba. 

Celkové skóre Slovenska v ekonomickej slobode je pod regionálnym priemerom. Index ekonomickej slobody, Heritage Foundation

Z ekonomického hľadiska je obsah zmien, ktoré Slovensko potrebuje na opätovné nakopnutie, viac menej jasný. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite