Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Karel Hirman: Koniec fosílnej éry má svoju prvú vážnu krízu

.karel Hirman .ekonomika .téma

Prudký nárast cien energií a s tým spojené krízové javy a nestabilita na trhu s energiami v druhom polroku minulého roka tvrdo zasiahli nielen Európu. Stali sa globálnym fenoménom, ktorý ovplyvňuje aj medzinárodné vzťahy. Je to prvá vážna kríza konca fosílnej éry ľudstva, ktorá zrodila našu dnešnú globálnu civilizáciu.

Karel Hirman: Koniec fosílnej éry má svoju prvú vážnu krízu CHRIS MCGRATH/GETTY IMAGES 10. december 2021 Zonguldak, Turecko: Baníci prichádzajú do práce v miestnej bani. Ťažba uhlia sa utlmuje s nástupom obnoviteľných zdrojov energií. Turecko sa pripojilo k parížskej klimatickej dohode v roku 2021.

na Slovensku a v Európe túto krízu pociťujeme zatiaľ práve v prudkom náraste cien za pohonné látky či vykurovanie. V iných častiach sveta sme však doteraz videli okrem cenového nárastu aj vážne problémy s udržaním plynulosti dodávok. Na konci minuloročnej jesene došlo k rozsiahlym opakovaným výpadkom v dodávkach elektrickej energie (blackoutom) v mnohomiliónových aglomeráciách na východe Číny alebo v Indii. Rozsiahly blackout postihol začiatkom tohto roka aj Strednú Áziu. S rekordným nárastom cien pohonných látok a problémami s ich dodávkami v niektorých regiónoch sa neborila len Veľká Británia, ale dokonca aj Rusko. A nezvyčajne vysoké ceny energií trápia aj Severnú Ameriku, i keď oproti Európe sú stále oveľa nižšie.

sme v prechodnom období k novej energetike

Hoci hlavné príčiny spomínaných výpadkov v dodávkach boli rôzne, to, že sa naakumulovali a opakovali súbežne s nárastom cien práve v takom krátkom období, nasvedčuje, že sme svedkami naozaj globálnych problémov v sektore energetiky. Toto si treba uvedomiť práve pri našej európskej debate o jej riešení. Pretože to spochybňuje tézu, že na vine je naša európska „zelená politika“, ako aj tézu, že fosílne palivá sú naďalej bezpečným, udržateľným a najlacnejším zdrojom na pokrytie energetických potrieb našej civilizácie. Ani jedna téza neplatí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite