Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.dnes v ekonomike: Burzy začali deň prudkým poklesom

.juraj Medvec .ekonomika

Hlavnú úlohu v dnešnom prepade európskych akciových indexov hrá ruská expanzia.

.dnes v ekonomike: Burzy začali deň prudkým poklesom SITA/Courtney Crow/New York Stock Exchange via AP

európski bankári a správcovia aktív sa v pondelok ráno prebudili do nepríjemnej situácie na burzách. Verejne obchodované firmy starého kontinentu sú hlboko v červených číslach. V čase písania tohto článku je nemecký index DAX dole o viac ako 3,2 percenta. 

Podobne sú na tom aj iné krajiny. Francúzska burza dopoludnia poklesla o 3 percentá a nedarilo sa ani spoločnostiam z Británie. Index FTSE 100 stratil 1,8 percenta hodnoty. 

Za pesimistickými náladami na trhu tentoraz nie je rast cien a hrozba vyšších úrokov. Zväčšujúcu sa hrozbu inflácie prekrylo geopolitické dianie na východ od nás. 

Ruská armáda naďalej zhromažďuje vojská na hranici s Ukrajinou a viacerí čelní predstavitelia Spojených štátov, ako aj ďalších krajín, sa vyjadrili, že „hrozba skorej vojenskej intervencie je reálna“. Tieto slová v nedeľu použil bezpečnostný poradca prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite