Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Za búrlivým dianím na burze sú Rusko a rastúce úrokové sadzby

.juraj Medvec .ekonomika

Po poklesoch sa dnes situácia na globálnych akciových indexoch stabilizovala.

Za búrlivým dianím na burze sú Rusko a rastúce úrokové sadzby wikipedia Centrála Fed

akciové trhy včera zažili veľké výkyvy. Americké aj európske indexy zaznamenávajú najhorší mesiac za posledný rok. Široký americký index S&P 500 klesol z januárových maxím o viac ako osem percent. Sedempercentné straty si pripísal aj nemecký index DAX. Začiatok včerajšieho obchodovania nasvedčoval, že trend bude pokračovať. Vysoké straty sa však burzám podarilo dohnať a zakončiť deň v čiernych číslach. Dnes trhy zatiaľ pokračujú v miernom odraze. Zdá sa, že prepad je nateraz zažehnaný. Ekonomická situácia je dnes napriek poklesom po svete dobrá a akcie tak majú priestor na ďalší rast.

tri dôvody poklesu

Čo je dôvodom zvýšenej volatility, teda výkyvov cien firiem na burze? Odborníci hovoria o troch hlavných dôvodoch. Prvým sú slabšie než očakávané hospodárske výsledky viacerých dôležitých firiem, ktoré práve počas januára reportujú svoje výsledky za posledný kvartál 2021. Investorov znervózňuje aj dianie na Ukrajine. Napätie medzi naším východným susedom a Ruskou federáciou robí investorom vrásky na tvári.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite