Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Analytici: Na Slovensku máme problém vysoko zdanených zamestnancov, nie nízko zdanených živnostníkov

.sita .ekonomika

Na Slovensku nemáme problém nízko zdanených živnostníkov, ale vysoko zdanených zamestnancov. V publikácii zaoberajúcej sa daňovo-odvodovým zaťažením zamestnancov a živnostníkov to tvrdí analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský.

Analytici: Na Slovensku máme problém vysoko zdanených zamestnancov, nie nízko zdanených živnostníkov SITA/Branislav Bibel

tvrdí, že nové dane nepotrebujú samotné verejné financie, ale len politici s ambíciami míňať viac. Upozorňuje na to, že v roku 2012 vyzbierala verejná správa na daniach a odvodoch 20 miliárd eur a v roku 2019 to už bolo 32 miliárd eur.

„Pandemický pokles na 31 miliárd v roku 2020 a navrhovaný príjem na rok 2021 vo výške 33 miliardy eur nevypovedajú o žiadnej príjmovej katastrofe," uviedol analytik. Za katastrofu považuje výdavkovú stranu verejného rozpočtu. Kým v roku 2012 tvorili verejné výdavky 37 % slovenskej ekonomiky, v pandemickom roku 2020 tento podiel vyskočil na skoro 50 %. „Vytváranie konfliktu medzi zamestnancami a živnostníkmi je len zásterkou hľadania nových zdrojov na stále grandióznejšie sľuby vlád," zdôrazňuje Vlachynský.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite