Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemocnica roka 2020: Na prvom mieste opäť banskobystrická a košická nemocnica

.filip Vačko .ekonomika

Inštitút INEKO utorok už šiesty rok po sebe vydal hodnotenie vybraných nemocníc na Slovensku. Pri tejto príležitosti tiež udelil ocenenie Nemocnica roka 2020 v dvoch kategóriách. Čomu vďačia víťazi za svoje úspechy a ako sú na tom ostatné slovenské nemocnice?

Nemocnica roka 2020: Na prvom mieste opäť banskobystrická a košická nemocnica SITA/AGEL SK

nemocnice na Slovensku a v iných krajinách v súčasnej dobe prechádzajú v dôsledku pandémie mimoriadne búrlivým obdobím. Je preto logické, že pandémia zásadne ovplyvnila hospodárenie alebo kvalitu poskytovaných služieb zo strany nemocníc. 

No nič z toho nie je zohľadnené v aktuálnom hodnotení INEKO. Jeho hodnotenie totiž „bolo založené predovšetkým na dátach z rokov 2016 až 2019“. Napriek tomu môže byť zaujímavé pozrieť sa na to, ako sa nemocniciam v tomto období darilo. 

ako hodnotili v INEKO

INEKO vo svojom hodnotení vytvoril dva rebríčky. V jednom porovnáva štátne univerzitné a fakultné nemocnice a v druhom všeobecné nemocnice. Pri každej nemocnici skúma 5 hlavných kategórií - kvalitu poskytovanej starostlivosti, skúsenosť nemocničného personálu, náročnosť diagnóz, ktoré lieči nemocnica, spokojnosť pacientov, hospodárenie a transparentnosť. 

Výsledkom je jedno skóre od 0 do 100. Najväčšiu váhu na celkovom skóre má kvalita poskytovanej starostlivosti (40%), zvyšné kategórie majú na konečnom hodnotení váhu 10% - 18%. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite