Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bieda alebo prosperita? Aj po korone budeme žiť v najlepších časoch v histórii

.filip Vačko .ekonomika .koronakríza

Ekonomika v kríze, spoločnosť v kolapse? Je pravda, že aktuálna pandemická situácia povedie k najväčšiemu prepadu ekonomiky od druhej svetovej vojny. Na čísla sa však treba pozrieť s nadhľadom.

Bieda alebo prosperita? Aj po korone budeme žiť v najlepších časoch v histórii WESTEND61/GETTY IMAGES Prirodzenou vlastnosťou človeka je neustále hľadať spôsoby, ako by mohol zlepšiť svoj život. Túto prirodzenosť nenaruší ani katastrofická udalosť, akou je pandémia koronavírusu.

v dôsledku pandémie koronavírusu a štátnych opatrení sa skutočne môže stať, že svet zažije hlbokú ekonomickú krízu. To je jedna strana mince. Druhá je, že stále budeme žiť v časoch najväčšej prosperity v histórii ľudstva. 

desivé predpovede

Podľa predpovede Národnej banky Slovenska z 30. septembra by slovenská ekonomika mala tento rok poklesnúť o 8,2 percenta. Na ďalšie dva roky predpovedá rast 5,6 percenta a 4,2 percenta. NBS hovorí o „prepade slovenského hospodárstva, ktoré sa v jeho novodobej histórii ešte neuskutočnilo“. To ešte nepočíta s mimoriadne zlým vývojom pandémie a očakáva, že vďaka vakcíne pandémia budúci rok doznie. Ak sa tieto optimistické predpoklady nesplnia, prepad ekonomiky môže byť ešte vyšší. Podobná situácia je na celom svete. Medzinárodný menový fond očakáva, že tento rok svetová ekonomika poklesne o 4,4 percenta, no už budúci rok očakáva rast vo výške 5,2 percenta.

Za týmito číslami sa skrýva nárast nezamestnanosti a všeobecne chudoby. Napríklad podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa na budúci rok môže chudoba vo svete zdvojnásobiť. Skúsme si to však zaradiť do širšieho kontextu toho, ako ľudia žili doteraz.

namiesto katastrofy najlepšie časy histórie

Predstavme si katastrofický scenár. Slovenská ekonomika poklesne o 10 percent tento rok a aj najbližšie dva roky. Konkrétne, z 94 miliárd eur v roku 2019 by klesla na 69 miliárd eur v roku 2022. To by znamenalo, že ľudia by si museli utiahnuť opasky približne na úroveň roku 2010, keď malo HDP Slovenska výšku 68,2 miliardy eur. Ani v nateraz nepredstaviteľne negatívnom scenári by teda nešlo o žiadnu katastrofu. Naopak, stále by sme zostali v časoch najväčšej prosperity ľudstva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite