Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ceny bývania zaznamenali rekordný nárast. Nezrazila ich ani korona. Tu sú dôvody

.filip Vačko .ekonomika

Svet aktuálne trápi najväčšia pandémia za generácie. Očakávaný pokles svetovej aj slovenskej ekonomiky bude tento rok pravdepodobne najväčší za desaťročia. Ceny nehnuteľností na Slovensku napriek tomu veľmi rýchlo rastú. Ako je to možné?

Ceny bývania zaznamenali rekordný nárast. Nezrazila ich ani korona. Tu sú dôvody SITA/Jana Birošová Výstavba projektu Eurovea 2 na bratislavskom nábreží Dunaja.

národná banka Slovenska (NBS) utorok zverejnila nové čísla k vývoju cien nehnuteľností na Slovensku. V treťom štvrťroku 2020 ceny nehnuteľností vzrástli medziročne až o 11,8 %. Ide o pokrízový rekordný nárast. Pri takomto tempe rastu by stačilo len 7 rokov na to, aby sa ceny nehnuteľností zdvojnásobili.

Cena sa vyšplhala až na takmer 1800 eur za štvorcový meter. Napríklad pred štyrmi rokmi to bolo iba 1300 eur.

Ceny navyše vzrástli aj oproti druhému štvrťroku 2020, konkrétne o 3,5 %. Teda cez leto a počas obdobia pandémie. Ide tak o pokračovanie rastového trendu, ktorý začal u nás v roku 2015. Priemerná cena bytov tak bola v predchádzajúcom štvrťroku už o takmer pätinu vyššia ako tomu bolo v predkrízovom maxime v roku 2008. 

Priemerné ceny za bývanie tak na Slovensku rastú nepretržite už od finančnej krízy z rokov 2008 - 2009.  

korekcia alebo nový trend?

Za posledný rok vzrástla cena bytov viac ako rast ceny domov. Tento trend sa ale za posledné tri mesiace obrátil, pretože ceny domov narástli medzikvartálne rýchlejšie o 3 % a ceny bytov iba o 1,5 %, čiže iba o polovicu.

Natíska sa špekulácia, či pandémia koronavírusu spustila presun ľudí z bytov v mestách do domov na vidieku. Druhou otázkou zostáva, prečo idú ceny hore, aj keď zažívame najväčšiu pandémiu vo svojej živej pamäti?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite