Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.okrem iného. Matovič sa mýli: štátne firmy prinesú viac korupcie a menej inovácií

.filip Vačko .ekonomika

V dôsledku pandémie COVID-19 čaká mnohé štáty, vrátane Slovenska, najväčší ekonomický prepad od druhej svetovej vojny. Spolu s ním logicky dôjde aj k masívnemu prepadu daňových a odvodových príjmov štátu. Rozumný a zodpovedný človek by pri znížení svojich príjmov začal šetriť. Vláda Igora Matoviča však chce ešte viac míňať. Nielen prostredníctvom nedávno ohláseného sociálneho balíčka, ale aj založením štátnej softvérovej a právnickej firmy. Načo?

.okrem iného. Matovič sa mýli: štátne firmy prinesú viac korupcie a menej inovácií SITA/Úrad vlády SR Igor Matovič sa fotí počas stretnutia so zamestnancami firmy Wirecard

toto je prvý zo seriálu článkov, v ktorých postupne vysvetlím, prečo si myslím, že štát by nielen nemal vytvárať ďalšie podniky, ale ideálne by tiež mal sprivatizovať čo najviac z podnikov, ktoré vlastní už dnes.

Nemecká technologická firma Wirecard v júli zbankrotovala. Dôvodom boli účtovné podvody, v dôsledku ktorých firme chýba približne 1,9 miliardy eur. V dôsledku tohto bankrotu bolo ohrozených aj 400 zamestnancov košickej pobočky Wirecard. Premiér Igor Matovič spolu s ministerkou pre informatizáciu Veronikou Remišovou chce na troskách zbankrotovanej firmy vytvoriť novú, štátnu IT firmu. Od štátnej IT firmy pritom majú očakávania, ktoré sú nielen naivné, ale aj v rozpore so základnou logikou a reálnou praxou. Štátna IT firma by vraj mala viesť k vyššej efektivite a nižšej korupcii. Pravdou však bude skôr opak.

idealistický boj proti korupcii

Štátna IT firma by mala pomôcť v riešení aktuálneho stavu, v ktorom štátne IT projekty znášajú príliš vysoké ceny v dôsledku pridruženej korupcie. Ako vyhlásil Igor Matovič: „nechceme si najímať firmy, ktoré budú pre štát programovať softvéry 10 až 15-krát predražené, ale chceme, aby priamo ľudia, ktorí budú pracovať pre štát, tieto softvéry produkovali.” Podobne aj Veronika Remišová verí, že vďaka štátnej IT firme sa môže informatizácia na Slovensku „očistiť od korupcie tak, aby naozaj slúžila ľuďom, aby na nej neparazitovali rôzne záujmové skupiny, ale aby sa tvorili systémy a riešenia, z ktorých v prvom rade budú profitovať ľudia“.

Je pravdou, že štátne IT projekty sú často v dôsledku korupcie mnohonásobne predražené. No je len ťažké si predstaviť konkrétny príklad, v ktorom by mohla byť korupcia eliminovaná vďaka tomu, že IT služby poskytuje štátna firma. Štátne IT projekty, rovnako ako iné verejné zákazky s vyššou hodnotou, totiž musia byť vybrané v súlade s legislatívou o verejnom obstarávaní. Konečný dodávateľ týchto zákaziek tak musí uspieť v súťaži s ostatnými potenciálnymi dodávateľmi, v súlade s vopred určenými kritériami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite