Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zdajú sa vám ceny za bývanie extrémne premrštené? Nie tak rýchlo

.tomáš Zemko .slovensko

Nad cenami za vlastnú strechu nad hlavou mnohí krútia hlavami. Najmä v Bratislave. Príliš drahé bývanie, vravia kritici, nezodpovedá ekonomickej situácii Slovákov. Je to však pravda?

Zdajú sa vám ceny za bývanie extrémne premrštené? Nie tak rýchlo Pavel Meluš, Katarína Dohányová/SITA/CE.ZA.AR/

keď sa v roku 2008 na Slovensko chystala udrieť finančná kríza, ceny nehnuteľností lámali rekordy. Potom prišiel pád a s ním aj ich prepad. Predkrízové maximá sa podarilo dohnať až v minulom roku, teda po viac ako dekáde.

No ceny nehnuteľností stále pokračujú v raste aj v roku 2020. Hovoria o tom aj čísla. Napríklad analýzy Národnej banky Slovenska (NBS) z roku 2019 konštatujú najrýchlejší rast (7,5 percenta) od roku 2008, teda obdobia, keď sa u nás začínala prejavovať finančná kríza.

Najnovšie čísla za prvé tri mesiace tohto roka zase konštatujú medziročný nárast o 8,6 percenta. Z historického pohľadu ide o jeden z najvyšších zaznamenaných rastov a ceny nehnuteľností sa doťahujú na maximá spred spomínanej krízy. Na mieste je teda otázka – sú ceny za bývanie u nás predražené a existuje obava z bubliny alebo je všetko v poriadku?

susedov sme nepredbehli

Otázku, či sa prehrieval slovenský trh s bývaním, si položili analytici ministerstva financií z

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite