Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sulíkov balík odstraňuje byrokratickú šikanu a pomáha ekonomike

.filip Vačko .ekonomika

Minister hospodárstva a predseda strany SaS Richard Sulík stredu predstavil balík 114 opatrení na pomoc podnikateľom a zníženie administratívneho zaťaženia. Navrhnutý balík tak rozptyľuje obavy z toho, že strana SaS je vo vláde Igora Matoviča len do počtu.

Sulíkov balík odstraňuje byrokratickú šikanu a pomáha ekonomike SITA/Branislav Bibel

podľa ministerstva hospodárstva má ísť dokonca o najväčšie zníženie administratívneho zaťaženia v novodobej histórii Slovenska. A pri pohľade na konkrétne opatrenia nie je dôvod o tomto vyhlásení pochybovať.

nezmyselná byrokratická šikana

Predstavený balík nie je zaujímavý len počtom a rozsahom predstavených opatrení, ale aj poukázaním na to, koľko vyslovene absurdných povinností musia podnikatelia na Slovensku znášať. V mnohých prípadoch je totiž len ťažké predstaviť si, ako by čo i len teoreticky mohli byť dané opatrenia užitočné.

Medzi príklady rušenia takýchto opatrení patrí napríklad cieľ: „zrušíme pokutu za mechanické poškodenie a pravopisné chyby bločka, ak naďalej spĺňa všetky náležitosti (metodický pokyn).“ Ide tak o reakciu na známe prípady, keď bločky pri kontrole síce spĺňali všetky z množstva potrebných predpisov, no kontrolóri za ne udelili pokuty len v dôsledku pravopisných chýb. Akoby nestačilo, že podnikatelia sa musia riadiť doslova stovkami strán daňových, účtovných a iných zákonov, musia tiež dôkladne ovládať náročnú gramatiku slovenského jazyka. V tejto súvislosti poteší aj to, že súčasťou balíka je aj zrušenie povinnosti mať na pokladni nalepený vzorový bloček. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite