Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ chce zvyšovať recykláciu aj za cenu poškodenia životného prostredia

.filip Vačko .ekonomika

Európska agentúra pre životné prostredie (EEA) minulý týždeň vydala správu, podľa ktorej v EÚ existuje veľký potenciál na zvýšenie recyklácie odpadu. Konkrétne recykláciu komunálneho odpadu a elektroodpadu je podľa EEA možné zdvojnásobiť a recykláciu stavebného odpadu je možné zvýšiť o 30 %.

EÚ chce zvyšovať recykláciu aj za cenu poškodenia životného prostredia Aaron Chown/ PA via AP

no je otázne, či zvyšovanie recyklácie je žiaduce, keď v konečnom dôsledku môže viesť k väčšiemu poškodeniu ekonomiky a životného prostredia.

bariéry väčšej recyklácie

Pri snahe dosiahnuť vyššie úrovne recyklácie EEA identifikuje niekoľko problémov. Prvým je cena recyklovaných materiálov v porovnaní s novými surovinami. Ako tvrdí EEA: „Cenový rozdiel medzi recyklovanými materiálmi a alternatívami v podobe nových surovín je zvyčajne nepriaznivý. Navyše, následné nižšie príjmy z recyklovaných surovín sťažujú hospodárenie odlišných systémov zberu.“

Druhým problémom je kvalita samotných surovín zozbieraných na recykláciu. Tá je často nekonzistentná, čo znamená, že „spracovateľské prevádzky sa nemôžu spoľahnúť na prísun materiálových vstupov špecifickej kvality“. Situáciu komplikuje aj to, že mnohé produkty sa skladajú z viacerých typov materiálov, ktoré je náročné oddeliť, a tak aj vhodne recyklovať. 

Poslednými z kľúčových bariér väčšej recyklácie sú, ako vyhlasuje EEA, „bariéry technickej povahy“. Konkrétne je tým myslená nedostatočná infraštruktúra na recykláciu v Európskej únii. V dôsledku toho sa istý objem vyzbieraného odpadu nemôže recyklovať v EÚ a je exportovaný na ďalšiu recykláciu do tretích krajín.

čo navrhuje EEA

Ohľadom nízkeho rozdielu medzi cenami recyklovaných a nových materiálov navrhuje EEA „ďalej preskúmať využitie daní a dotácií na podporu vyzdvihnutia produktov recyklácie a na pomoc prechodu na kruhovejšiu ekonomiku“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite