Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rezort financií zhoršil svoju prognózu, slovenské hospodárstvo sa v tomto roku výrazne prepadne

.redakcia .ekonomika

Slovenská ekonomika sa v tomto roku prepadne o takmer desať percent. Očakáva sa, že o prácu príde viac ako 75-tisíc ľudí.

Rezort financií zhoršil svoju prognózu, slovenské hospodárstvo sa v tomto roku výrazne prepadne SITA/Úrad vlády SR

slovenská ekonomika sa v tomto roku prepadne o takmer desať percent. Analytici ministerstva financií totiž aktualizovali svoju prognózu, podľa ktorej pokles hrubého domáceho produktu dosiahne až 9,8 %, čím ešte zhoršili svoju predikciu z apríla tohto roka o 2,6 percentuálneho bodu. Zároveň však mierne navýšili odhad hospodárskeho oživenia v budúcom roku. Aktuálne totiž predpovedajú rast ekonomiky v roku 2021 na úrovni 7,6 %, čo znamená navýšenie aprílového odhadu o 0,8 percentuálneho bodu. V nasledujúcich rokoch by sa však hospodársky rast mal výrazne zmierniť na 1,8 % v roku 2022 a 3,5 % v roku 2023.

„Nižší bude domáci aj zahraničný dopyt, firmy odložia investície. Trh práce výrazne oslabí, nezamestnanosť vrastie a mzdové tlaky ustúpia. Podporou bude len vládna spotreba,“ opisuje očakávania tohtoročného vývoja v aktuálnej prognóze Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite