Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Europarlament schválil poskytnutie trojmiliardovej pomoci pre partnerské krajiny EÚ

.redakcia .ekonomika

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v piatok, na záver májového plenárneho zasadnutia, schválili poskytnutie úverov v celkovej výške tri miliardy eur pre partnerské krajiny EÚ.

Europarlament schválil poskytnutie trojmiliardovej pomoci pre partnerské krajiny EÚ Jean-Francois Badias/AP/SITA

ide o financie, ktoré by týmto krajinám mali pomôcť vyrovnať sa s hospodárskymi dôsledkami pandémie nového koronavírusu.

Za rozhodnutie o takzvanej makrofinančnej pomoci hlasovalo 547 poslancov, 93 bolo proti a 47 sa zdržalo hlasovania.

Pomoc určená pre desiatku partnerských krajín v susedstve EÚ, ktoré v dôsledku šíriaceho sa ochorenia COVID-19 upadli do recesie, by mala byť uvoľňovaná vo forme úverov za veľmi výhodných podmienok v priebehu dvanástich mesiacov. 

Celkový objem finančných prostriedkov by mal byť rozdelený nasledovne: Albánsko (180 miliónov eur), Bosna a Hercegovina (250 miliónov), Gruzínsko (150 miliónov), Jordánsko (200 miliónov), Kosovo (100 miliónov), Moldavsko (100 miliónov), Čierna Hora (60 miliónov), Severné Macedónsko (160 miliónov), Tunisko (600 miliónov) a Ukrajina (1,2 miliardy).

Makrofinančná pomoc by mala prispieť k zmierneniu negatívnych sociálnych a hospodárskych dopadov súčasnej krízy v partnerských krajinách Únie a podporiť ich finančnú stabilitu.

Europoslanci o makrofinančných úveroch hlasovali prostredníctvom takzvaného naliehavého postupu s cieľom urýchliť proces uvoľňovania prostriedkov pre partnerské a susedské krajiny. Rada EÚ (členské krajiny) tento balík pomoci odobrila už 5. mája.

Uvoľneniu finančných prostriedkov musí predchádzať podpísanie memoranda o porozumení, ktorého súčasťou budú podmienky poskytnutia úverov. Európska komisia očakáva uvoľnenie prvej tranže na jeseň 2020, druhej a poslednej tranže začiatkom roka 2021. Splatnosť poskytnutých úverov je 15 rokov.

Krajiny, ktorým je pomoc Únie určená, musia byť zapojené do programu Medzinárodného menového fondu (MMF).

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite