Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Druhú recesiu po koronakríze môže vyvolať dlhová kríza, varujú experti

.redakcia .ekonomika

Analytická spoločnosť Economist Intelligence Unit už koncom marca varovala, že nás čakajú dlhové krízy.

Druhú recesiu po koronakríze môže vyvolať dlhová kríza, varujú experti AP Photo/Manu Fernandez

experti varujú, že existuje riziko dvojitej recesie ekonomík po celom svete. Druhú by mohli vyvolať dlhové krízy spôsobené nárastom výdavkov v súvislosti so záchrannými a stimulačnými programami na boj s následkami pandémie nového koronavírusu.

Pandémia spôsobila prepad ekonomiky, na čo vlády logicky zareagovali obrovskými balíkmi stimulov. Tieto výdavky sú, ako sa zhodujú experti, nevyhnutné na podporu ekonomík. Avšak vysoké zadlženie môže spôsobiť v niektorých krajinách hlboké krízy a dvojitú recesiu.

Analytická spoločnosť Economist Intelligence Unit (EIU) už koncom marca varovala, že nás zrejme čakajú dlhové krízy. „Vlády teraz zvyšujú fiškálne výdavky, aby bojovali s epidémiou, zachránili základy ekonomiky a pracovné miesta. To spôsobí výrazný nárast deficitov v budúcich rokoch.“

Svetová banka (SB) už v januári, teda ešte predtým, než krajiny začali prijímať reštrikcie na zastavenie epidémie, varovala pred novou dlhovou krízou.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite