Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

500 eur pre každého. Nastal čas na univerzálny základný príjem?

.martin Vančo .ekonomika

Pandémia posilnila diskusiu o nepodmienenom príjme, ktorý automaticky dostane každý. Opatrenie by mohlo zachrániť tisíce domácností a pomôcť rýchlo naštartovať ekonomiku.

500 eur pre každého. Nastal čas na univerzálny základný príjem? AP Photo/Rick Bowmer

nezvyčajná doba si žiada nezvyčajné riešenia. Vo svete zasiahnutom pandémiou sa diskutuje o bezprecedentných opatreniach na záchranu ekonomiky a o tom, ako pomôcť miliónom domácností, ktoré trpia nielen zdravotne, ale aj finančne. Čoraz viac sa do mainstreamu pozornosti pretláča zavedenie univerzálneho základného príjmu (UBI z angl. universal basic income). 

Ide o príjem, ktorý nie je ničím podmieňovaný a dostane ho automaticky každá oprávnená osoba. Jeho výška by mala byť taká, aby pokryla aspoň základné životné potreby, ako sú výdavky na jedlo či bývanie. Výhodami sú jeho nízka administratívna náročnosť, vďaka čomu by ho štát mohol začať rýchlo vyplácať, a okamžitý vplyv na ekonomiku. 

Prvou európskou krajinou, ktorá zrejme zavedie UBI, bude Španielsko. Ministerka financií Nadia Calvino tvrdí, že by to malo byť čo najskôr. Dokonca pripúšťa, že by mohlo ísť o trvalý nástroj, čiže vo vyplácaní základného príjmu ľuďom by španielska vláda pokračovala aj po prekonaní krízy. 

O univerzálnom základnom príjme sa diskutuje aj v USA. Spojené štáty majú s opatrením skúsenosť z poslednej hospodárskej krízy v roku 2008, keď vláda podporila domácnosti tzv. negatívnou daňou z príjmu, čo je obdoba UBI. Išlo o jednorazový príspevok pre väčšinu daňových poplatníkov vo výške od 300-600 dolárov na osobu. 

O UBI sa hovorí aj v Británii, ale vláda ho zatiaľ odmieta. 

Otvoriť podobnú diskusiu o UBI na Slovensku skúsil zatiaľ len Inštitút pre stratégie a analýzy, čo je think-tank úradu vlády (ide len o postoj think-tanku, nie úradu vlády).

„V súčasných slovenských podmienkach by univerzálny základný príjem vo výške 500 eur na dospelú osobu za mesiace apríl a máj pomohol zabezpečiť domácnosti a podržať ekonomiku počas súčasného ťažkého obdobia,“ napísal na

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite