Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ekonomické opatrenia: Dávku v nezamestnanosti budú môcť ľudia čerpať o mesiac dlhšie

.redakcia .ekonomika

V súvislosti s novým koronavírusom sa majú uskutočniť viaceré zmeny prostredníctvom novely Zákonníka práce, ktorú v stredu posunul parlament do druhého čítania.

Ekonomické opatrenia: Dávku v nezamestnanosti budú môcť ľudia čerpať o mesiac dlhšie SITA/NR SR

týkajú sa napríklad toho, že zamestnávateľ bude oprávnený nariadiť výkon práce z domu. Okrem toho sa má predĺžiť o mesiac podporné obdobie v nezamestnanosti, ak si po pol roku nebude občan schopný pre krízu v súvislosti s novým koronavírusom nájsť prácu. Novela má tiež priniesť zmenu, že zamestnávatelia, ktorí museli pozastaviť výrobu alebo obmedziť činnosť, bez odborárov vo firme budú môcť rozhodnúť, že v prípade prekážky v práci môžu poskytovať zamestnancom náhradu mzdy v sume 80 % priemerného zárobku, najmenej však vo výške minimálnej mzdy.

Novela pracovného kódexu upravuje organizáciu pracovného času, dovolenky a prekážky v práci na strane zamestnanca aj zamestnávateľa. Po novom sa má ustanoviť možnosť výkonu práce z domácnosti zamestnanca, ak to povaha práce umožňuje.

V oblasti sociálneho poistenia rezort práce chce zabezpečiť príjem ľuďom, ktorí poberajú dávku v nezamestnanosti prostredníctvom dočasného predĺženia podpornej doby poberania tejto dávky o jeden mesiac, pretože tieto osoby si nevedia v čase krízovej situácie nájsť zamestnanie. Dávku by tak po novom mohli nezamestnaní zo Sociálnej poisťovne čerpať sedem mesiacov, namiesto šiestich.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite