Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Daňové priznanie sa dá odložiť. Štát však musí zmeniť aj zákon, inak hrozia pokuty

.šimon Jeseňák .ekonomika

Napriek tomu, že Finančná správa umožnila odložiť podanie daňového priznania o tri mesiace sa môže stať, že tí, ktorí ho podajú neskôr, dostanú pokutu. Stane sa to vtedy, ak výnimka nebude zakotvená v zbierke zákonov, upozorňuje v rozhovore daňový poradca Peter Dravecký zo spoločnosti Dravecký & Partner Audit.

Daňové priznanie sa dá odložiť. Štát však musí zmeniť aj zákon, inak hrozia pokuty SITA/Martin Medňanský

ministerstvo a Finančná správa SR povolili podať daňové priznanie neskôr ako na konci marca. Rovnako umožnili, aby sme daň zaplatili s odkladom. Nie je to však nové opatrenie, odložiť daňové priznanie a zaplatiť daň o tri mesiace neskôr mali občania možnosť aj bežne.

Áno, na základe tlačovej správy Finančnej správy resp. MF SR, ktorá bola uverejnená v piatok 13. 03. 2020 bolo zavedené opatrenie, ktoré platí vo vzťahu k fyzickým a právnickým osobám, ktoré nie sú povinné komunikovať s finančnou správou elektronicky. Znamená to, že tieto osoby môžu podať daňové priznanie do konca mája. Hovoríme však iba o dani z príjmov. 

Právnické a fyzické osoby, teda podnikatelia, ktorí s FS SR už komunikujú povinne elektronicky, tých sa zverejnená zmena netýka. Oni majú možnosť jednoduchým oznámením odložiť podanie daňového priznania o 3 a za istých okolností až o 6 mesiacov. Ale pozor, toto hovoríme iba o dani z príjmov. A povinností je tu aktuálne viac!

kto má teda možnosť odložiť si daňové priznanie o tri a kto o šesť mesiacov?

Sú to tí podnikatelia, ktorí majú príjmy zo zdrojov v zahraničí, tí môžu až o 6 mesiacov. Teda napríklad podnikateľ, ktorý vykonával podnikateľskú činnosť v zahraničí a podáva tam daňové priznanie. Alebo aj zamestnanec s príjmom v zahraničí. Tým, že to istá administratívna záťaž, tak je to až 6 mesiacov.

štát sa teda týmto opatrením snaží zamedziť panike a interakciám na daňových úradoch.

Áno, toto opatrenie je naozaj pre tých, ktorí nie sú povinní komunikovať so štátom elektronicky. Podľa mojich skúseností sa často stáva, že sú ľudia, ktorí priamo na chodbách daňových úradov vypisujú daňové priznania. 

Títo ľudia často daňové úrady využívajú ako konzultanta k v vypísaniu daňového priznania, namiesto toho, aby využili služby daňových poradcov, robia si daňové priznania na kolene sami. Tí stoja na chodbách a poštách. To sa však týka len osôb, ktoré nie sú povinné so štátom komunikovať elektronicky. Do tejto kategórie spadajú zamestnanci alebo osoby s inými príjmami ako zo živnosti, napr. umelci a pod. Títo ľudia podávajú stále daňové priznanie poštou alebo osobne.

stalo sa niekedy v minulosti, aby štát umožnil alebo zľavil z nejakých povinností, ktoré mali podnikatelia a podnikateľské subjekty?

Áno, stalo sa to už. Začiatkom roku 2012 finančná správa nezvládla zavádzanie nových informačných systémov. A pri podávaní DPH priznaní a kontrolných výkazov k DPH či už za mesiac január, alebo za prvý štvrťrok tento systém nefungoval. Tým, že systém skolaboval, nemohli si podnikatelia riadne a načas plniť svoje povinnosti. Pán minister vtedy spolu s finančnou správou tiež oznámil, že sa za tieto porušenia zákona sankcie udeľovať nebudú.

dodržal štát slovo a ľudia neboli pokutovaní?

Nie, nedodržal. Osobne mám skúsenosť, že klientom boli vyrubené sankcie za porušenie svojich povinností a niektorí tieto pokuty aj zaplatili. Aj napriek tomu, že za to nemohli. Za iných klientov sme zas písali odvolania. A boli sme úspešní a tieto pokuty finančná správa zrušila. 

Bolo smutné, že na daňových úradoch po dvoch rokoch zabudli, že kto vtedy tú situáciu spôsobil, že systém bol nefunkčný. Ale zamestnanci na daňovom úrade, ktorí tieto pokuty vyrubovali postupovali podľa zákona. V zákone totiž tieto vyhlásené ústupky nikto neriešil. Ak sa v príslušných zákonoch neurobí primeraná právna úprava, tak každému, kto teraz podá daňové priznanie do mája, sa môže stať, že mu o 2-3 roky môže prísť pokuta za neskoré podanie daňového priznania.

aké legislatívne zmeny je teda potrebné prijať?

Je potrebné v zákone o dani z príjmov, v daňovom poriadku urobiť príslušné zmeny, ktoré by tieto mimoriadne odklady termínov legalizovali. Aby nemohlo dôjsť v budúcnosti k žiadnym pochybnostiam. Oznámenie pána dosluhujúceho ministra nie je zákonom. 

Toto už je úloha pre novú vládu a parlament. Môže sa stať, že človek, ktorý takúto pokutu dostane a nebude mať dostatočné právne povedomie, ju radšej zaplatí, aby mal od daňového úradu pokoj. A nebude riešiť nejaké odvolanie.

nedá sa týmto pokutám predísť generálnym pardonom na pokuty v trvaní napríklad jedného roku?

Áno, je to určite možné. Viem si predstaviť zákonnú úpravu dane z príjmov, daňového poriadku, ktorá by to riešila. Nesmieme zabúdať, že sme iba na začiatku a neviem, aký bude ďalší vývoj. Máme tu aj ďalšie povinnosti pre podnikateľov, najbližšie 25. marca povinnosť podať daňové priznanie k DPH a súvisiace výkazy. A tu nejde iba o veľké spoločnosti, ale aj tisícky menších podnikateľov, ktorým to robia externí účtovníci a daňoví poradcovia. Súčasná situácia pre nich nie je jednoduchá. Takže tých hrozieb pokút a sankcií je viac. 

ďalší nedomyslený problém súvisí s tým, že ak podáme daňové priznanie neskôr, tak nemôžeme poukázať neziskovým organizáciám alebo občianskym združeniam dve percentá z dane.

Áno, to je ukážka toho, že povedali A, ale neriešia B. Pretože poukázať niekomu 2 alebo 3 percentá z dane v prípade fyzických osôb môže len ten, kto riadne a včas podá daňové priznanie a daň zaplatí.

finančná správa teda poskytla generálny odklad pre podanie daňového priznania, ale ľudia nebudú môcť podporiť organizácie dvoma percentami z dane. Nie je to totálny faul?

Správna poznámka. V zmysle zákona dôjde k porušeniu povinnosti riadne a v lehote podať daňové priznanie. Zamestnanec, teda ten, kto nie je povinný elektronicky komunikovať so štátom, má právo do 30. apríla oznámiť, komu chce poukázať dve percentá z dane. 

Vidím tu problém v tom, že dnes nevieme či ľudia budú mať právo niekomu poukázať tieto dve percentá z dane i keď nepodajú daňové priznanie do konca marca. Jedna z vecí, ktoré čaká novú vládu, je dať do poriadku aj tieto záležitosti súvisiace s možnosťou odkladu daňového priznania a prijať k tomu príslušnú legislatívu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite