Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Jána Oravca: Korona ako ekonomická apokalypsa?

.ján Oravec .ekonomika .iný pohľad

Scény ako z apokalyptických filmov o konci sveta sa stali realitou. V dôsledku karanténnych opatrení sa zastavil normálny život. Zatvorené školy, zrušené koncerty, športové podujatia, zatvorené hranice a ďalšie opatrenia majú zastaviť šírenie vírusu.

Komentár Jána Oravca: Korona ako ekonomická apokalypsa? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

najťažšie je posúdenie miery účinnosti a primeranosti opatrení. Razantný boj proti pandémii totiž prináša aj nezamýšľané dôsledky. Jedným z nich je panika, keď sa ľudia začnú predzásobovať v obave, že v obchodoch nebude tovar. Aj pápež František sa vyjadril, že „drastické opatrenia nie sú vždy dobré".

Snahy zastaviť šírenie koronavírusu majú epidemiologický rozmer, ale čoraz viac sa do popredia dostávajú ekonomické dôsledky. K tým patrí narušenie dodávateľských reťazcov v globálnom meradle, ale aj dramatický pokles dopytu po tovaroch a službách a otrasenie dôvery v normálne fungovanie ekonomiky. 

Cestovky hlásia, že predaj dovoleniek sa takmer zastavil, reštaurácie zívali prázdnotou už pred ich zatvorením, zrušené koncerty znamenajú straty pre umelcov, zrušené súťaže spôsobujú straty športovým klubom. Automobilky a ďalšie priemyselné odvetvia, firmy a živnostníci bez rozdielu čelia extrémnej neistote.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite