Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Akciové trhy prudko klesajú. Môže koronavírus prispieť k vzniku novej hospodárskej krízy?

.šimon Jeseňák .ekonomika

Tento týždeň je pre globálne akcie najhorším od finančnej krízy z roku 2008. Dôvodom je panika zo šírenia koronavírusu.

Akciové trhy prudko klesajú. Môže koronavírus prispieť k vzniku novej hospodárskej krízy? AP Photo/Vincent Yu

dôvodom aktuálneho poklesu na akciovom trhu sú obavy investorov z možnosti rozšírenia koronavírusu na územie USA. Dow Jones statil vo štvrtok 27. februára 4,42 percenta a technologický index Nasdaq Composite klesol o 4,61 percenta.  Počas piatka trhy pokračujú v ďalšom výraznom poklese. Panika sa nešíri len akciových trhoch, ale ovplyvňuje aj politiku krajín.

Či je však skutočným dôvodom poklesu hodnoty akcií práve koronavírus, vysvetľuje analytik spoločnosti Mlynek & Co. Martin Mlýnek. „Mnohé ukazovatele už viac ako rok ukazujú, že vývoj na akciových trhoch nie je fundamentálne odôvodnený a je skôr výsledkom monetárnych politík centrálnych bánk, ktoré vedú k tomu, že ceny dlhodobých aktív (nehnuteľnosti, akcie, dlhopisy) dosahovali nové maximá niekoľko rokov po sebe.“ Hrubé zisky korporácií v USA naopak roky stagnujú a posledné štyri roky nerastú. Ich podiel na celkových tržbách amerických korporácii klesá v porovnaní s HDP.

pravdepodobnosť recesie je 40 percent

Americký FED sleduje a meria pravdepodobnosť recesie modelom, ktorý je založený na vývoji dlhopisových trhov amerických štátnych dlhopisov. Tento model už niekoľko rokov indikuje, že americká ekonomika vstúpi do recesie v roku 2020 s cca 40 percentnou pravdepodobnosťou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite