Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmena klímy je významnou hrozbou pre finančnú stabilitu

.redakcia .ekonomika

Až 70 % centrálnych bánk a regulačných orgánov považuje klimatické zmeny za významnú hrozbu pre finančnú stabilitu. Vyplýva to z aktuálnej analýzy auditorskej a poradenskej firmy Mazars a OMFIF, nezávislého think-tanku pôsobiaceho v oblasti centrálneho bankovníctva, hospodárskych politík a verejných investícií.

Zmena klímy je významnou hrozbou pre finančnú stabilitu AP Photo/Rick Rycroft

podľa ich spoločnej správy 55 % centrálnych bánk v súčasnosti uvádza, že monitoruje klimatické riziká. Pokiaľ ide o prevzatie zodpovednosti, nepanuje medzi nimi zhoda, keďže 12 % uvádza, že hoci klimatické zmeny považuje za významné riziko, konkrétne kroky by mali prichádzať z iných inštitúcií, napríklad vládnych orgánov.

Centrálne banky a regulačné orgány podľa štúdie čoraz viac zapracúvajú klimatické riziká do svojich aktivít. Do budúcnosti sa očakáva, že najčastejšími opatreniami bude vyhodnotenie klimatického rizika ako súčasť finančného rizika v záťažových testoch, ďalej podpora alebo zabezpečenie finančných informácií súvisiacich s klímou, ako aj nastavenie noriem kritérií udržateľnosti pre zelené financovanie zo strany regulovaných bánk.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite