Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Tomáša Němečka: Tá radosť s ním nesúhlasiť!

.tomáš Němeček .ekonomika .český týždeň Tomáša Němečka

Keď sa v Amerike rozviedol, postavil si zrub v lesoch New Hampshiru a odtiaľ dochádzal učiť do Bostonu na univerzitu. Jeho vtedajšie úvahy vyšli ako The Embers and the Stars (česky 2016 ako Oheň a hvězdy).

Komentár Tomáša Němečka: Tá radosť s ním nesúhlasiť! Natália Ložeková / natalialozekova.sk

a keď sa v polovici 90. rokov natrvalo vrátil z exilu (študentom rád hovoril, že sa na svoju prvú prednášku na Karlovej univerzite pripravoval „40 rokov a 30 minút“), mohol si z úspor kúpiť domček. Ale vybral si bežný panelový byt na pražskom sídlisku Jižní Město. „Som sociálny demokrat starého razenia. Nikdy som si nechcel dovoliť niečo, čo si nemôžu dovoliť moji bežní spoluobčania. To by som sa hanbil. Chcel som bývať tak, ako bývajú Česi,“ vysvetľoval, keď sa sem nasťahoval s americkou manželkou Dorothy.

Profesor Erazim Kohák vyzeral ako Disneyho postavička – karikatúra svojského, mierne výstredného profesora. Bol to muž znamenitý, čestný a zásadový. V praktickej politike bol pôvabne nezorientovaný: keď sme s ním v lete 2001 robili rozhovor pre týždenník Respekt, profesor jasal nad vládou Miloša Zemana preto, že je sociálnodemokratická (že bola aj najskorumpovanejšia z porevolučných českých kabinetov, bolo pod jeho rozlišovacie schopnosti) a napravila podľa neho vzťahy so susedmi (to už Zeman stihol uraziť Rakúšanov, sudetských Nemcov a slovenské pivo). 

Keď prišiel 11. september, profesor deň po vražednom útoku rozvíjal úvahy, že by si Amerika mala „spytovať svedomie“ a prehodnotiť podporu Izraela – a právom za to zožal zdrvujúcu kritiku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite