Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Dalibora Roháča: Chceme byť svetoví?

.dalibor Roháč .ekonomika .komentár týždňa

Aj Slovensko dokáže hrať prvú ligu svetovej diplomacie. Nemusíme byť provinční, no práve preto si treba vyjasniť priority a stratégiu. Ak to po voľbách urobíme, budeme pre svet užitoční.

Komentár Dalibora Roháča: Chceme byť svetoví? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

diplomacia nie je najhoršie fungujúci sektor. Ak ide o to, zorganizovať prakticky akékoľvek medzinárodné podujatie, Slovensko si neurobí hanbu. A aj napriek periodickým excesom koaličných politikov udržal minister Lajčák aspoň v základných parametroch európske a atlantické ukotvenie Slovenska, takže každému, kto o našom regióne niečo vie, je jasný rozdiel medzi Slovenskom a „diplomaciou“ takého Pétera Szijjártóa, ktorý si proti sebe dokázal pohnevať už aj amerických Republikánov.

Naša latka však musí byť vyššie. Slovensko má vďaka svojej historickej skúsenosti a členstvu v EÚ, NATO i eurozóne výborný potenciál, musí však vyriešiť dva dlhodobé problémy. Po prvé, naše ukotvenie na Západe je v teórii jednoznačné, ale v praxi krehké. Čiastočne je to preto, lebo šéf rezortu zahraničia sa tradične vníma ako nadstranícky odborník, ktorému tak chýba politické krytie, aby dokázal vykázať trolov vo vlastnej koalícii. 

„Nepotrebujeme nutne viac diplomatov, potrebujeme ich však v tých miestach a v tých tematických oblastiach, kde prinášajú najväčšiu hodnotu.“

Súbežne sa v rezorte skrývajú organizačné patológie, ktoré našu diplomaciu oslabujú. Do očí bijúce sú platové rozdiely medzi pôsobením na diplomatických misiách v zahraničí a v Bratislave. Tie vytvárajú motiváciu vycestovať čo najčastejšie a za každú cenu. Znižuje sa tým schopnosť ministerstva budovať trvácne kapacity pre analytickú a strategickú prácu doma.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite