Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NBS zverejnila údaje o dobiehaní Západu. Ide to pomaly, chýbajú reformy

.tomáš Madleňák .ekonomika

Podľa analýzy NBS sa Slovensko po rokoch stagnácie opäť hospodársky priblížilo k priemeru Európskej únie. Životnú úroveň však dobiehame pomaly. Oveľa lepšie sa darí Čechom či Pobaltiu.

NBS zverejnila údaje o dobiehaní Západu. Ide to pomaly, chýbajú reformy Facebook: Robert Fico Robert Fico počas nočnej smeny v IAC Lozorno, 2017. Produktivita práce na Slovensku rastie. Rast ekonomiky a dobiehanie západu však brzdia chýbajúce reformy vnútra, školstva a zdravotníctva.

podľa analýzy NBS sa slovenskej ekonomike darí znižovať medzeru oproti priemeru Európskej únie najmä vďaka rastúcej výkonnosti a produktivite práce. 

Rast slovenskej ekonomiky a jej približovanie priemeru Európskej únie by však podľa analytikov NBS mohli byť rýchlejšie. Vo viacerých rebríčkoch kvality podnikateľského prostredia zaostávame nielen za staršími členmi EÚ, ale aj za štátmi, ktoré vstupovali spolu s nami. 

Brzdia nás predovšetkým chýbajúce reformy, a to nielen v hospodárskej oblasti. Na kvalitu podnikateľského prostredia má vplyv aj efektivita inštitúcií, akými sú súdnictvo a polícia. Stagnujúce zdravotníctvo a školstvo zase znižujú ľudský kapitál slovenského hospodárstva.

európsky priemer dobiehame. Pomaly.

HDP Slovenska v roku 2018 rástlo tempom 4,1 %, kým priemer EÚ bol iba 0,6 %. Produktivita práce na Slovensku zase narástla o 1,2 percentuálneho bodu, kým priemerne v EÚ narástla o 0,5 percentuálneho bodu. Aj zamestnanosť na Slovensku rástla viac než celkovo v Únii. Za rok 2018 sa množstvo pracujúcich v našej krajine zvýšilo o 2 %, v EÚ celkovo toto číslo narástlo o 1,6 %.

Pomer HDP na obyvateľa k priemeru EÚ v percentách, za rok 2018. Údaje Eurostatu nie sú prepočítané podľa parity kúpnej sily, Slovensko podľa nich teda v roku 2018 dosahovalo iba 73 percent priemeru EÚ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite