Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ocenený úradník roka: Zaviedli sme smart riešenie. Množstvo odpadu klesá a obec šetrí

.tomáš Madleňák .ekonomika

Vymyslel systém, vďaka ktorému kleslo množstvo zmesového odpadu o takmer 20 percent. Odborník na odpadové hospodárstvo z Košece pri Ilave, Marek Kurinec získal ocenenie Úradnícky čin roka.

Ocenený úradník roka: Zaviedli sme smart riešenie. Množstvo odpadu klesá a obec šetrí Smetiari snímajú každý kontajner či vrece. Obec tak má prehľad, koľko odpadu ktorá domácnosť vyprodukuje a koľko ho vyseparuje. Podĺa toho im obec nastaví poplatky.

pracovali ste ako manažér, ale rozhodli ste sa stať úradníkom. Môže úradník v samospráve niečo zmeniť?

Úradník v samospráve mení veľa vecí. Navrhuje rôzne riešenia na to, ako má samospráva vykonávať svoje kompetencie. Navrhuje nové všeobecne záväzné nariadenia obce, smernice.

je to ľahké dosiahnuť reálnu zmenu?

Je to prípad od prípadu. Všetko závisí od okolností. Či sa niečo reálne zmení, nie je len rozhodnutie úradníka. Ale dobrý úradník má rôzne informácie a dáta a tak môže cez odborné komisie navrhovať riešenia a prispieť k tomu, aby sa v spolupráci s poslancami prijímali aj kvalitné rozhodnutia.

zodpovednosť na konci dňa nesie práve volený politik. Napríklad riešenie, za ktoré ste dnes boli ocenený, bolo na stole aj za predošlej administratívy. Tá mu ale nebola naklonená.

Áno, už v predchádzajúcom volebnom období sme navrhovali zmenu systému odpadového hospodárstva. Chceli sme prejsť na množstvový zber. Prechádzajúce zastupiteľstvo tomu naklonené nebolo a na rokovanie sa to nedostalo. Prístup sa zmenil až po voľbách a bola to jedna z prvých vecí, ktorými sa nové zastupiteľstvo zaoberalo. A vďaka tomu, že mali dostatok kvalitných a odborných informácií, nebol problém schváliť novú úpravu.

„Už tento rok nám kleslo množstvo zmesového komunálneho odpadu oproti minulému roku za rovnaké obdobie o viac ako 19 percent.“

prečo tomu politici v samosprávach, aj iných, nie sú naklonení? Je odpad politicky citlivou témou? 

Odpadové hospodárstvo je niečo, na čom sa dá polievočka prihrievať, ale aj pokaziť. Keď sa systém urobí zle, môžu na tom starostovia, primátori aj celé zastupiteľstvá pohorieť. Ale funguje to aj naopak. Keď sa systém nastaví dobre a občania cítia prínosy, politici získavajú podporu. 

čo samosprávy núti k tomu, aby nad zmenami v hospodárení s odpadom tým vôbec uvažovali? 

Odpad je globálny ekonomický, ekologický a sociálny problém, ktorý už dnes aj občania veľmi intenzívne vnímajú. Množstvá odpadu sú ohromujúce, veľmi viditeľné a aj po finančnej stránke veľmi citeľné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite