Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dostupnosť psychoterapie na Slovensku je mizerná

.tomáš Madleňák .ekonomika

Päťmiliónové Slovensko má 10-krát menej psychoterapeutov než štvormiliónový Berlín. Navyše, pomerne drahú liečbu si v mnohých prípadoch niektorí pacienti nemôžu dovoliť. Hoci bezplatná starostlivosť na Slovensku existuje, dostať sa k nej je skôr raritou.

Dostupnosť psychoterapie na Slovensku je mizerná Rebcentermoscow Rozhovor so psychoterapeutom je pre človeka s úzkosťou či depresiou nevyhnutný. Na Slovensku však môže mať problém nájsť a zaplatiť ho.

témou najnovšieho čísla nášho časopisu je úzkosť. Prečo ju cítime? Prečo sme, najmä v rozvinutej časti sveta, čoraz úzkostnejší? Istá miera úzkosti je prirodzená, avšak čoraz viac ľudí trpí stavmi, ktoré výrazne znižujú kvalitu ich života.

Úzkosť, depresie a závislosti sú najčastejšími psychologickými problémami, ktoré, nielen na Slovensku, postihujú čoraz väčšiu časť spoločnosti. Ako proti nim bojovať, ak vás postihnú?

Lieky sú jednou možnosťou, no na plnohodnotnú liečbu nestačia. Jednak by sa nemali užívať dlhodobo, pretože od nich vzniká silná závislosť. Nami oslovený odborník odporúča používanie liekov kombinovať s psychoterapiou.

„Lieky síce otvárajú dvere do duše pacienta, no niekto musí vstúpiť,“ hovorí v rozhovore psychoterapeut Anton Heretik. Psychoterapia je podľa odborníkov veľmi účinný nástroj liečby. Jej dostupnosť je však na Slovensku biedna.

máme málo terapeutov

V zozname Slovenskej psychoterapeutickej spoločnosti ich figuruje 360. V porovnaní so západnými krajinami je to málo. Napríklad v Berlíne, meste s takmer štyrmi miliónmi obyvateľov, pôsobí vyše 3000 takýchto odborníkov.

Podľa klinického psychológa a psychoterapeuta Štefana Vanka je počet psychoterapeutov na Slovensku nedostačujúci. Aj vzhľadom na narastajúce množstvo psychických problémov, ktoré Slováci zažívajú. Ide pritom o celosvetový trend, najmä v rozvinutejších krajinách.

„Výsledkom je, že na Slovensku psychoterapiu často vyhľadajú iba ľudia, ktorí si to môžu dovoliť.“

Na Slovensku sa psychoterapeutom môže stať človek, ktorý už má vzdelanie v jednom z piatich odborov: lekár, psychológ, sociálny pracovník, liečebný pedagóg a špeciálny pedagóg. Aby sa takýto človek stal psychoterapeutom, musí absolvovať dodatočné vzdelávanie, ktoré trvá aj niekoľko rokov.

koľko to stojí?

Dostupnosť psychoterapie na Slovensku limitujú aj financie. Spomedzi 360-tich terapeutov má zmluvu so zdravotnými poisťovnami menej než polovica. Podľa Vanka je zmluvu s poisťovňou zložité vybaviť. 

Snažil sa o to pre svoju ambulanciu v Myjave. Všeobecná zdravotná poisťovňa mu však odpísala, že tieto služby už má pokryté na 170 %. Ako je to možné, keďže podľa jeho vedomostí je táto ambulancia v okrese jediná, nevie.

Psychoterapia pritom nie je lacná. Jedno sedenie stojí od 30 do 70 Eur. Aby mala terapia zmysel, je vhodné absolvovať ju aspoň jedenkrát týždenne. Výsledkom je, že na Slovensku psychoterapiu často vyhľadajú iba ľudia, ktorí si to môžu dovoliť.

ako sa dostať k starostlivosti?

Podľa platných zákonov má pacient právo žiadať poisťovňu o preplatenie nákladov na zdravotnú starostlivosť poskytnutú aj nezmluvným poskytovateľom.

Všeobecná zdravotná poisťovňa na svojich stránkach píše, že v súlade s danými paragrafmi „môže poskytnúť poistencovi na základe jeho žiadosti príspevok na úhradu zdravotnej starostlivosti poskytnutej nezmluvným poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a úhradu spoluúčasti“.

„Počet ľudí s psychickými problémami bude na Slovensku naďalej rásť.“

Pacient pritom musí splniť podmienky, ktoré si určuje poisťovňa. Tie sú však nastavené komplikovane. Aby poisťovňa nárok uznala, musí byť napríklad žiadosť vopred odsúhlasená. Problémom môže byť aj dokázať to, že takáto starostlivosť je nedostupná u zmluvných poskytovateľov v mieste trvalého bydliska pacienta. Čakacia doba u takéhoto poskytovateľa musí byť minimálne 3 mesiace. Pri psychických problémoch ide o neprimerane dlhú dobu, pomoc ľudia spravidla potrebujú čím skôr.

Aj pokiaľ sa niekomu podarí všetky podmienky splniť, celková výška príspevku je maximálne 200 eur ročne. Na dlhodobú terapiu, ktorú ľudia s úzkosťami, depresiami či inými psychickými poruchami potrebujú, je to však nedostatočné.

Počet ľudí s psychickými problémami bude na Slovensku naďalej rásť. Úzkosti či depresie takýmto pacientom výrazne znižujú kvalitu života, ale aj ich ekonomickú aktivitu. Nedostatok zdravotníkov v kombinácii s komplikovaným preplácaním zdravotných úkonov v tejto oblasti sa nám môže čoskoro škaredo vypomstiť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite