Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sloboda nám priniesla (aj) hospodársky blahobyt

.tomáš Madleňák .ekonomika

„Za socializmu bolo lepšie, mlieko stálo dve koruny“. Mlieka sme si v roku 1989 za priemerný plat vedeli naozaj kúpiť viac než dnes. Takmer pri ničom inom to ale neplatí.

Sloboda nám priniesla (aj) hospodársky blahobyt SITA/Martin Havran

analytici Národnej banky Slovenska vydali analýzu „30 rokov slobody – stálo to za to?“ Odpoveď v skratke znie: jednoznačne áno.

Spomienkový optimizmus o tom, ako boli potraviny lacnejšie a žilo sa lepšie, v konfrontácii s reálnymi číslami neobstojí. Potraviny síce lacnejšie boli, ale zároveň sme zarábali menej. Po prepočítaní zistíme, že za terajšiu priemernú mzdu dokážu obyvatelia Slovenska kúpiť omnoho viac než pred Nežnou revolúciou.

Zdroj: NBS

Zdroj: NBS

Jediné potraviny, ktoré boli počas socializmu reálne lacnejšie, sú mlieko a chlieb. Analytici NBS upozorňujú, že ich dostupnosť súvisela s umelými dotáciami.

Výrazne viac si môžeme dovoliť aj pri iných druhoch tovarov. „Napríklad v roku 2018 sa z priemernej čistej mesačnej mzdy dalo kúpiť 6 vysávačov, kým v roku 1989 iba 2.“ Na automobil Škoda Favorit sme potrebovali až 31 priemerných výplat, dnes nám na Škodu Fabia stačí 15 čistých platov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite