Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novela zákona prinesie korupciu a netransparentné IT zákazky, varujú odborníci

.michal Haman .ekonomika

Pozmeňovacie návrhy poslancov Ľubomíra Vážneho (SMER-SD) a Petra Marčeka (nezaradený, ex-SME RODINA) na poslednú chvíľu upravujú novelu zákona o verejnom obstarávaní. Slovensko.Digital a Nadácia Zastavme korupciu požiadali prezidentku Čaputovú, aby novelu vetovala.

Novela zákona prinesie korupciu a netransparentné IT zákazky, varujú odborníci Michal Haman Spoločná tlačová konferencia Nadácie Zastavme korupciu a Slovensko.Digital.

ešte v roku 2016 sa vláda zaviazala, že do obstarávania IT projektov prinesie viac transparentnosti a súťaže.  Súčasťou toho bola aj pripravovaná novela zákona o verejnom obstarávaní. 

Roky sa o nej diskutovalo v rámci odborných skupín, bola predmetom medzirezortného pripomienkovacieho konania, no na konci dňa ju narušili pozmeňovacie návrhy dvoch spomínaných poslancov, ktoré podali na poslednú chvíľu.

čo najviac utajiť?

Odborníci upozorňujú na problém zákaziek, ktoré sa týkajú tzv. citlivých informácií o kritickej infraštruktúre. Pozmeňovacím návrhom by sa zaradili do nákupov realizovaných v tzv. obrannom režime. 

„Jednoducho povedané, množstvo aj štandardných IKT zákaziek by sa mohlo obstarávať v utajenom režime, platnom napríklad pre nákupy tankov, obrnených transportérov, alebo vybavenia pre Slovenskú informačnú službu," tvrdia Slovensko.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite