Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Eset chce na Patrónke vytvoriť kampus, priniesť má výskum a inovácie

.redakcia .ekonomika

Spoločnosť Eset plánuje na bratislavskej Patrónke, v areáli bývalej vojenskej nemocnice, vytvoriť rozsiahly kampus, ktorý má byť centrom inovácií, kreativity a výskumu v hlavnom meste.

dotknuté pozemky získala softvérová firma v roku 2017 a momentálne pripravuje medzinárodnú ideovú architektonickú súťaž, z ktorej má vzísť koncepčný architekt projektu. Výstavbu plánuje spustiť v rokoch 2024–2025 a otvorenie kampusu v roku 2026.

Kampus neďaleko rekreačnej lokality Železná studienka má vytvoriť kvalitné a podnetné prostredie pre top IT a technologické firmy. Prepojiť ich má s technicky zameranými vysokými školami. „Chceme tu vybudovať epicentrum inovácií a premeniť túto časť na pulzujúci priestor, ktorý bude žiť aj mimo pracovného času. Nechceme tu vybudovať sídlo iba pre Eset, ale vytvoriť ekosystém množstva inovatívnych firiem, hlavne technologických. Koncentrácia takýchto firiem vie priniesť veľa pridanej hodnoty, dobrým príkladom je americký Silicon Valley,“ priblížil v stredu na brífingu prevádzkový riaditeľ spoločnosti Pavel Luka. Celkové investície do projektu odhaduje firma zatiaľ na úrovni okolo 100 miliónov eur.

Popri novom sídle a globálnom vedeckovýskumnom centre majú vzniknúť aj priestory na prenájom pre inovatívne technologické firmy a taktiež „inkubátor“ pre startupy. Firma zvažuje vytvoriť v kampuse i moderné formy ubytovania pre študentov na princípe „co-living“, čo by prehĺbilo integráciu vysokých škôl v rámci tohto systému.

aj apartmány

Projekt na Patrónke počíta aj s verejnými priestormi a poskytnúť má sčasti aj rezidenčnú funkciu. Tá má byť zastúpená najmä apartmánmi na prenájom, určenými predovšetkým zamestnancom firiem v kampuse. Investor chce v areáli bývalej vojenskej nemocnice vybudovať aj jedáleň, reštaurácie, kaviarne, obchody, lekáreň, zubnú ambulanciu či škôlku pre deti zamestnancov. 

Chýbať nemá ani telocvičňa, obchody a požičovňa bicyklov či auditórium. Firma sľubuje aj park, veľké plochy zelene, ale aj vybudovanie dostatočných parkovacích kapacít. Tie by mali byť cez víkend k dispozícii aj verejnosti pri rôznych podujatiach či návšteve bratislavského lesoparku.

Aktuálne sa pripravuje ideová architektonická súťaž, z ktorej má vzísť koncepčný architekt projektu. Firma chce v najbližších dňoch osloviť tri ateliéry, ktoré by do konca roka mali spracovať ideový návrh urbanisticko-architektonického riešenia, ako by k lokalite pristúpili. Na základe toho si chce investor vybrať dlhodobého partnera, s ktorým bude projekt vznikať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite