Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Južná Kórea obvinila Japonsko z rozdúchavania obchodnej vojny

.redakcia .ekonomika

Japonská vláda schválila odstránenie Južnej Kórey z tzv. „bieleho zoznamu“ krajín s preferenčným obchodným štatútom. Obchodný spor medzi ázijskými štátmi eskaluje. Týka sa najmä smartfónov.

Južná Kórea obvinila Japonsko z rozdúchavania obchodnej vojny AP Photo/Ahn Young-joon

už začiatkom júla zaviedlo Japonsko kontroly na vývoz troch materiálov používaných pri výrobe čipov a smartfónov. Najnovšie sa rozhodlo rozšíriť kontroly pri exporte všetkých citlivých materiálov. Colníci budú zisťovať, či sa nedajú použiť pri výrobe zbraní.

Južná Kórea bola jediná ázijská krajina, ktorá bola na japonskom "bielom zozname". Zmena znamená, že Japonsko môže obmedziť vývoz akéhokoľvek produktu do Južnej Kórey z dôvodov národnej bezpečnosti.

Tento krok okrem eskalácie napätia medzi ázijskými susedmi, zasiahne celý sektor špičkových technológií a negatívne ovplyvní dodávateľské reťazce, ktorým už komplikuje situáciu obchodný spor medzi USA a Čínou.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite