Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína vo veľkom nakupuje české drevo za výhodné ceny. Na kvalitu nehľadí

.redakcia .ekonomika

Záujem Číny o drevo z Česka v poslednom období prudko vzrástol. Od januára do mája tohto roku putovalo do Číny viac než 350 000 ton nespracovaného českého dreva. Tento objem tvorí takmer trojnásobok objemu z minulého roka.

Čína vo veľkom nakupuje české drevo za výhodné ceny. Na kvalitu nehľadí Milo Fabian/SITA

tohtoročný vývoz dreva z Česka do najväčšej ázijskej ekonomiky dosiahol hodnotu takmer 1,1 miliardy Kč (43,07 milióna eur).

Čína sa tak tento rok stala treťou najväčšou vývoznou destináciou čerstvo vyťažených, ľahko opracovaných stromov a podľa štatistík Českého štatistického úradu (ČSÚ) len tesne zaostáva za Nemeckom. Lesníci si pochvaľujú nenáročnosť čínskych klientov aj lepšie ceny.

„Vzhľadom na prebytok dreva na európskom trhu je Čína vďaka svojej absorpčnej kapacite pre nás a celkovo pre všetkých exportérov zaujímavým obchodným partnerom,“ povedala Eva Jouklová, hovorkyňa štátnych Lesov Českej republiky.

Podľa ľudí z tohto odvetvia berú Číňania české drevo v balíku bez ďalších kvalitatívnych požiadaviek.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite