Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V lete budú svetovú ekonomiku ovplyvňovať obchodné vojny či brexit

.redakcia .ekonomika

Svetovú ekonomiku budú aj v lete ovplyvňovať hrozby obchodných vojen USA voči ostatným štátom, konflikt USA s Iránom a blížiaci sa pravdepodobný tvrdý brexit. Niektorým európskym krajinám, najmä prímorským, krátkodobo pomôže dovolenková sezóna, no potrebné štrukturálne zmeny to nenahradí.

V lete budú svetovú ekonomiku ovplyvňovať obchodné vojny či brexit AP Photo/Jae C. Hong Ekonomiku môžu ovplyvniť zhoršujúce sa vzťahy USA s inými obchodne strategickými krajinami.

zatiaľ čo USA vykazujú v poslednom čase výrazný rast, Čína pociťuje, aj v dôsledku ciel zavedených na jej tovary USA, spomalenie expanzie ekonomiky, čo bude mať vplyv aj na Európu.  

„Nemecko veľa vyváža do Číny, Česko a Slovensko zase do Nemecka. Keď pre obchodnú vojnu najskôr spomalí Čína, spomalí teda aj Nemecko, nasledovne nielen Česko a Slovensko, ale celá Európa,“ uviedol analytik Czech fund Lukáš Kovanda. 

Podľa Kovandu sú však dva letné mesiace príliš krátky čas na to, aby sa v takej veľkej ekonomike, akou je európska, niečo zásadne zmenilo a skôr sa prehĺbi alebo mierne spomalí súčasný nepriaznivý trend. 

„Ako celok Európa vykazuje horšiaci sa stav, o čom svedčí aj to, že Európska centrálna banka signalizuje ďalšiu menovú stimuláciu, pravdepodobne znížením depozitnej úrokovej sadzby hlbšie do mínusu,“ povedal Kovanda.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite