Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lekári minulý rok najviac predpisovali lieky na srdce a cievy, poisťovne preplácali najmä onkolieky

.redakcia .ekonomika

Lekári minulý rok Slovákom najčastejšie predpisovali lieky ovplyvňujúce kardiovaskulárny systém, nervový systém, tiež tráviaci trakt a metabolizmus. Vyplýva to zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií.

Lekári minulý rok najviac predpisovali lieky na srdce a cievy, poisťovne preplácali najmä onkolieky SITA/CÚ Bratislava

z hľadiska úhrad sa najviac financií minulo na lieky určené na liečbu nádorových ochorení, za ktoré zdravotné poisťovne zaplatili 187,4 milióna eur. Nasledovali lieky na kardiovaskulárny systém, na ktoré sa minulo 179,8 milióna eur a tráviaci trakt a metabolizmus, pričom na tieto lieky poisťovne vynaložili 143,8 milióna eur. Na lieky ovplyvňujúce krv a krvotvorné orgány išlo 117,6 milióna eur.

Z konkrétnych liekov vydaných na recept pacienti najčastejšie užívali analgetikum Novalgin (takmer 1,4 milióna balení). Nasledovali Concor na chronické srdcové zlyhávanie s 840 500 vydanými baleniami a Agen na zníženie tlaku s 814 200 baleniami.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite