Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dvojaká kvalita potravín v EÚ existuje, nerozdeľuje nás na východ a západ

.redakcia .ekonomika

Európska komisia zverejnila výsledky testovacej kampane potravinárskych výrobkov. Takmer tretina výrobkov na európskom trhu je identicky alebo podobne označená, avšak má iné zloženie.

Dvojaká kvalita potravín v EÚ existuje, nerozdeľuje nás na východ a západ Steve Helber/AP/SITA

štúdia, ktorú malo na starosti Spoločné výskumné centrum (JRC) patriace pod EK, analyzovala takmer 1 400 potravinárskych výrobkov v 19 krajinách EÚ. Pozrela sa aj na potraviny na Slovensku.

Podľa výsledkov sa 9 % porovnávaných výrobkov líšilo v zložení, hoci predná časť ich balenia bola identická. Ďalších 22 percent výrobkov malo podobné balenie, ale iné zloženie. Štúdia nepreukázala konzistentný geografický vzor, čiže výskyt potravín dvojakej kvality iba v niektorých krajinách alebo oblastiach EÚ. Nepotvrdila sa tak domnienka, že potraviny rozdeľujú krajiny Európy na lepšie a horšie.

Na základe novej metodiky budú teraz príslušné vnútroštátne orgány schopné vykonať analýzy jednotlivých prípadov, ktoré sú potrebné na určenie klamlivých praktík. Tie sú podľa spotrebiteľského práva EÚ zakázané.

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová zdôraznila, že na európskom jednotnom trhu nebudú žiadne dvojaké normy.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite