Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Eurozóna: porušovanie pravidiel a čakanie na reformu

.dalibor Roháč .stĺpčeky .komentár týždňa

Richard Sulík mal pravdu, keď si na otvorenom liste Emmanuela Macrona Európanom všimol, že francúzsky prezident nespomenul najpálčivejší európsky problém, teda eurozónu. Ale...

Eurozóna: porušovanie pravidiel a čakanie na reformu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

„ani jedno jediné slovo o dlhoch a s nimi spojeným masívnym porušovaním vlastných pravidiel,“ píše predseda strany Sloboda a Solidarita. Lenže francúzsky prezident tento problém neopomenul preto, že by naň zabudol. Nespomína ho preto, lebo chápe, že jeho riešenia sú politicky oveľa náročnejšie než si myslí Sulík. Vynucovanie pravidiel v eurozóne si totiž nestačí len želať. Musia byť kompatibilné s očakávaniami a motiváciami jednotlivých aktérov.

Ilustruje to príklad Spojených štátov. Po vojne za nezávislosť vyzerala na konci 18. storočia mladá americká republika trochu ako eurózona. Trinásť štátov či bývalých kolónií bolo po uši zadlžených a všetko spoločné rozhodovanie bolo silno konfederatívne, a teda konsenzuálne. 

Sulíkovi americkí predchodcovia na tomto systéme nevideli nič zlé. Američania si mohli povedať, že jednotlivé štáty sú samy zodpovedné za svoje existujúce dlhy. No „otcom zakladateľom“ bolo jasné, že na takomto základe by sa americká nezávislosť neudržala. Slabá konfederácia fakticky zbankrotovaných štátov by sa skôr či neskôr stala obeťou Británie alebo Francúzska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite