Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roubiniho temná výstraha: Svet stojí pred ďalšou finančnou krízou

.filip Minich .ekonomika

Slávny ekonóm Nouriel Roubini ako jeden z mála predpovedal predošlú krízu. Problém je, že vlády a centrálne banky už nemajú veľa nástrojov, ako problémy zvládnuť.

Roubiniho temná výstraha: Svet stojí pred ďalšou finančnou krízou SILVERHUB/PROFIMEDIA Nouriel Roubini, profesor ekonómie z New York University. Pre svoje temné predpovede dostal prezývku Doktor Skaza.

hospodárska kríza je na spadnutie, vyhlásil na jednom prestížnom podujatí v roku 2006 Nouriel Roubini, profesor ekonómie z New York University. Publikum zložené zo svetových ekonomických špičiek, vrátane odborníkov Medzinárodného menového fondu, malo v tvárach pohŕdavý výraz, prípadne skeptický úsmev. „Myslím, že budeme potrebovať tuhý drink,“ vyhlásil po skončení Roubiniho prejavu moderátor a publikum sa smialo. Roubini však presne predpovedal, že domácnosti sú príliš zadlžené, nedokážu splácať hypotéky a teda na ne naviazané cenné papiere v hodnote biliónov dolárov sú fakticky bez hodnoty. O dva roky neskôr, keď už padali burzy a ekonomika na celom svete šla postupne do červených čísel, sa opovrhovaný profesor dočkal uznania.

Nouriel Roubini teraz prišiel s ďalšou výstrahou. Tvrdí, že príde opäť veľká kríza so všetkým, čo k nej patrí – prepady na finančných trhoch, pokles HDP, prepúšťanie, bankroty firiem a rast nezamestnanosti. Predpoveď znie, že sa to stane v roku 2020. 

„Isté je, že svet stojí pred obrovskými geopolitickými, hospodárskymi aj environmentálnymi hrozbami.“

Známy ekonóm k varovaniu ponúka desať dôvodov. V princípe sa však dajú zhrnúť na tri hlavné problémy dneška: rast populizmu, doznievajúca stimulačná politika centrálnych bánk a obrovské zadlženie. 

svet za vlády populistov

Roubini poukazuje najmä na amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorého kritizuje za obchodnú politiku a protekcionizmus. Ten sa pre kroky Bieleho domu šíri  do celého sveta. Dá sa takmer s istotou očakávať, že obchodná vojna, predovšetkým medzi Spojenými štátmi a Čínou, sa bude ďalej vyostrovať. Už dnes sú v platnosti vyššie clá na polovicu všetkých tovarov dovezených z Číny do Ameriky. Peking na oplátku viac preclieva kompletne všetok dovoz z USA. Dokopy ide o tovar v hodnote stoviek miliárd dolárov. Povedie to k spomaleniu rastu hospodárstva a vyššej inflácii. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite