Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rím hazarduje s eurom

.filip Minich .ekonomika

Pamätáte si na zachraňovanie Grécka? Na juhu Európy čaká v rade ďalší pacient – Taliansko. Má gigantický dlh a vládu, ktorá sa s návrhom nového rozpočtu vybrala do veľmi neistých vôd.

Rím hazarduje s eurom SAMANTHA ZUCCHI/BACKGRID/PROFIMEDIA 22. september 2018 Rím, Taliansko: Podpredseda talianskej vlády Matteo Salvini. Jeho popularita natoľko rastie, že ho niektoré médiá označujú za európskeho Donalda Trumpa.

populisticko-nacionalistická talianska vláda prišla s rozpočtom, aký sa dal od nej očakávať. Páni Salvini a Di Maio ohlásili, že je to „rozpočet zmeny”. V skutočnosti však táto zmena neznamená nič iné, len väčšie zadlžovanie prostredníctvom opatrení, ktoré si Taliansko nemôže dovoliť. Vládni politici sľubujú chudobným a nezamestnaným minimálny príjem 780 eur mesačne. Zároveň ohlásili zastropovanie veku odchodu do dôchodku, nárast penzií a masívne zníženie daní. Odkiaľ na to zoberú? Musia si viac požičať. 

Sľuby talianskej vlády v praxi znamenajú obrovskú dieru v rozpočte, vo výške desiatok miliárd eur. Koalícia zložená z nacionalistickej Ligy a ľavicového antisystémového Hnutia piatich hviezd naplánovala na budúci rok trikrát väčší deficit, než predpokladal predchádzajúci vládny kabinet. Problém v tomto prípade je, že Taliani nerozvážnou politikou neohrozujú len samých seba, ale aj zvyšok eurozóny.

Dlh krajiny je v pomere k HDP druhý najvyšší v Európskej únii, okolo 132 percent. Vyšší dlh majú len Gréci, ktorí už na vlastnej koži zažili, kam to vedie, ak sa skombinuje vysoké zadlženie a márnotratné vlády. Problém pre zvyšok Európy vrátane Slovenska však je, že zachraňovanie Grécka bolo v porovnaní s prípadnou pomocou Taliansku len prechádzkou ružovým sadom. Talianska ekonomika je desaťnásobne väčšia ako grécka. Je tak veľmi otázne, či by v prípade najhoršieho dokázal Taliansku existujúci euroval vôbec pomôcť. Ohrozená by bola celá spoločná mena. 

jedna kríza stačila

Rím návrhom rozpočtu ignoruje európske pravidlá, podľa ktorých sú krajiny povinné postupne znižovať deficity a hospodáriť bez zadlžovania sa. Tieto pravidlá majú zamedziť opakovaniu dlhovej krízy. Eurozóna vďaka nim dokázala znížiť zadlženie z úrovne 92 percent HDP v roku 2014 na dnešných 87 percent. Približne polovica štátov Európskej únie dnes hospodári s prebytkom a postupne splácajú staré dlhy. Nová talianska vláda sa však tvári, že Ríma sa záväzky netýkajú a na budúci rok si naplánovala deficit vo výške 2,4 percenta s vágnym prísľubom, že ho možno bude postupne znižovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite