Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mierne spomalenie a rituálna obeta Grécka

.vladimír Zlacký .ekonomika

Po silných ekonomických dátach z minulého roka údaje za prvý štvrťrok naznačujú určité spomalenie svetovej ekonomiky. Hlavnou príčinou bolo spomalenie rastu v Eurozóne po tom, čo prvý krát za posledných niekoľko rokov klesol vývoz.

Mierne spomalenie a rituálna obeta Grécka Kyodo News / AP / SITA

celkový rast tejto menovej oblasti sa znížil v prvom štvrťroku na 0.4% na štvrťročnej báze (sezónne očistené). Čínska ekonomika tiež spomaľuje, kým ekonomika USA zažíva nebývalý rozmach. 

Zdá sa, že fiškálny stimulus zo zníženia korporatných daní a robustná spotreba sú pevnými piliermi ekonomického rastu. Kielský Inštitút pre Svetovú ekonomiku, ktorý sa zaoberá projekciami rastu svetovej ekonomiky a ktorý autor článku v lete navštívil, celkovo znížil odhad rastu globálnej ekonomiky o 0,2% bodu na 3,8% (na báze parity kúpnej sily). Budúci rok by mala svetová ekonomika rásť tempom 3,6%. 

Pokiaľ ide o rast cien, globálna inflácia by mala byť v roku 2018 i 2019 na úrovni tolerovateľných 2,2%, keď ani vysoká utilizácia produkčných kapacít v rozvinutých krajinách zatiaľ nespôsobuje cenovú explóziu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite