Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pán Kažimír, dobré časy sa končia

.branislav Staníček .ekonomika

Ešte na konci roku 2017 prevažná časť ekonómov hovorila o synchronizovanom globálnom raste. Dnes sa však karta obrátila a ekonómovia i investori hovoria skôr o globálnom synchronizovanom poklese. Čo sa stalo?

Pán Kažimír, dobré časy sa končia Michael Probst/AP/SITA Mario Draghi, 26. júl 2018 Frankfurt nad Mohanom, Nemecko: „Pokiaľ ide o fiškálnu politiku, prebiehajúca rozsiahla expanzia si vyžaduje obnovu fiškálnych rezerv. Je to dôležité najmä v krajinách, kde vládny dlh zostáva vysoký.“

investori, no i politici, vrátane slovenského ministra financií Petra Kažimíra, vstupovali do roku 2018 plní nadšenia a očakávaní silného ekonomického rastu: „Môžeme oznámiť, že nás čakajú tri najlepšie roky za posledných desať rokov z hľadiska kontinuálneho rastu, pretože potvrdzujeme jednoznačne, že ekonomický rast bude v roku 2018 nad štyri percentá,“ povedal vo februári minister financií.

No len pár dní po vyhlásení ministra Kažimíra sa pokojné vody finančných trhov prebudili z letargie a minikrach pripomenul krehkosť globálnej ekonomiky a takisto skutočnosť, že sa nachádzame na konci cyklu ekonomického rastu, ktorý sa začal na jar 2009 a mali by sme sa pripraviť na finančnú krízu a recesiu. Od zimy sa finančná nestabilita trhov a globálne problémy len nahromadili. Európska komisia i Európska centrálna banka znížili odhad rastu krajín EÚ i eurozóny. 

„Dôvodom na obavy je, paradoxne, nízka úroveň nezamestnanosti.“

Medzinárodný menový fond znížil odhad celosvetového rastu. A rozpočtový úrad amerického kongresu znížil odhad rastu USA na rok 2019. Ceny komodít, ktoré sú dobrým indikátorom nálady investorov, napríklad meď, klesajú. Čínska burza sa prepadla o 20 percent a po kríze v Argentíne sa nestabilita presunula do Turecka a Južnej Afriky. Stabilita globálneho systému je narušená aj obchodnou vojnou a nejasným geopolitickým postojom USA voči spojencom. Čo sa vlastne deje a prečo politici nedokázali odhadnúť krehkosť ekonomiky? 

najlepšie roky rastu?

V prvom rade treba povedať, že svetová ekonomika rástla, s malými turbulenciami, nepretržite od jari 2009, a to najmä vďaka podpore centrálnych bánk, ktoré znížili úrokové sadzby prakticky na nulu a okrem toho začali v rámci takzvanej nekonvenčnej menovej politiky aj priame nákupy dlhopisov krajín a firiem. Tieto dve opatrenia menovej politiky znížili tlak na verejné financie a dlhovú službu a vytvorili predpoklad na rast, ozdravné opatrenia a reformy fiškálnych politík. No desať rokov po kríze takmer všetky krajiny eurozóny zvýšili svoje dlhové zaťaženie. 

Je to aj prípad Slovenska, ktorého dlh stúpol z úrovne 28,5 percenta HDP v decembri 2008 na 50,9 percenta v apríli 2018. V júni šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi s poľutovaním konštatoval, že ho mrzí, že krajiny eurozóny nevynaložili viac úsilia na štrukturálne reformy a fiškálnu konsolidáciu počas posledných rokov rastu a obdobia nízkych úrokov, pretože sa tým umenšujú možnosti fiškálnych opatrení, keď príde recesia. Jednoducho povedané, teraz bolo treba šetriť a konsolidovať rozpočet, aby mohli vlády podporiť ekonomiku v čase budúceho poklesu ekonomiky a recesie.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite