Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Letenky za 9 € - ekonomický nezmysel?

.filip Minich .ekonomika

Zamestnanci spoločnosti Ryanair opäť štrajkujú, piloti v piatich európskych štátoch dnes nenastúpili do práce. Každé šieste lietadlo najpopulárnejšej nízkonákladovej spoločnosti v Európe ostalo uprostred dovolenkovej sezóny na zemi.

Letenky za 9 € - ekonomický nezmysel? Stina Stjernkvist / TT via AP/SITA Štokholm, Švédsko 10. augusta 2018: Cestujúcich na piatich európskych letiskách v piatok čakali odletové tabule so zrušenými letmi.

desatisíce ľudí po celej Európe dnes ostali niekde, kde pôvodne byť nechceli. Za posledný rok je to už piata nátlaková akcia, pričom pôvodne šlo o platy pilotov a členov posádky. Vedenie spoločnosti však po dlhých sporoch poľavilo a dnes hovorí, že sú porovnateľné, ak nie vyššie ako u iných aeroliniek.

Po platoch prišli piloti, letušky a stewardi s požiadavkou na založenie odborov. Na štrajk si vybrali dobré obdobie – pred Vianocami, keď je pre leteckú spoločnosť kľúčové, aby lietadlá dostali ľudí domov. Zamestnanci vtedy hovorili, že vo firme panuje „toxická atmosféra“. Šéf spoločnosti Michael O’Leary v jednom z rozhovorov povedal, že si radšej odreže vlastnú ruku, ako by povolil vznik odborov. Dopadlo to tak, že Ryanair odbory má a dokonca aj O’Leary má stále obe ruky.

Piloti si štrajky môžu dovoliť, podľa správ Boeingu ich bude čoskoro nedostatok. Zamestnanci preto tlačia ďalej a tentokrát spustili boj za vec, ktorá je kľúčová pre celý biznismodel nízkonákladovky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite