Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zaujíma niekoho slovenské lítium?

.denisa Gdovinová .ekonomika

Doteraz nezaujímavý prvok sa v priebehu posledných rokov stal novodobým benzínom či ropou budúcnosti. Lítium je kľúčovým prvkom v batériách elektrických áut, ktorých produkcia narastá. Máme ho aj my na Slovensku?

Zaujíma niekoho slovenské lítium? PETR DAVID JOSEK/AP/SITA Otto Janout, spoluzakladateľ firmy Geomet, ukazuje na rudu s obsahom lítia v bani pri dedine Cínovec. V českých Krušných horách sa nachádzajú najväčšie zásoby lítia v Európe.

keď Elon Musk vyhlásil, že začína pracovať na vyvíjaní tých najlepších elektromobilov, ani ostatné automobilky nechceli prespať revolúciu. Dopyt po bezemisnej preprave, zákazy dieselových áut a bláznivé vízie milionárov tak upriamujú pozornosť sveta na novú strategickú surovinu. Veď len do batérie pre Model S Muskovej elektro Tesly ide 45 kilogramov lítia. Ak elektromobily prerazia, svet bude tejto suroviny potrebovať veľmi veľa. 

Aj keď najväčšími producentmi sú krajiny ako Čile či Argentína, lítiový ošiaľ pred nedávnymi parlamentnými voľbami pobláznil aj susedné Česko. V českých Krušných horách, pod vrchom Cínovec, znovuobjavili geológovia vyše päť miliónov ton kremičitanu lítneho. Česi teraz dúfajú, že dopyt po lítiu im prinesie miliardy korún. Nie je to však stávka na istotu, aj lítium môže byť len ďalšia bublina. Ale predsa, ak má Česko také hojné zásoby, je možné, že ich má aj Slovensko? 

má Slovensko lítium? 

Má. Ale pravdupovediac, jeho zásoby sú minimálne. Článok by mohol pokojne skončiť aj tu, keby neexistovalo toľko fascinujúcich dôvodov, prečo sú vlastne naše zásoby lítia malé. A prečo sa doteraz nikto nezaoberal detailným preskúmaním všetkých ložísk lítia. Geológovia totiž pripomínajú, že zásoby, o ktorých vieme, nemusia byť konečné. Väčšinu informácií o lítiu totiž máme zo starých vrtov, ktoré sa od päťdesiatych rokov robili primárne pre prieskum zásob cínu. Niekoľko kilometrov hlboké vrty tak geológom pomohli zmapovať aj okolité horniny, ktoré sa pri cíne často vyskytujú. Jeden taký vrt zo 70. rokov je aj v Dlhej doline pri Gemerskej Polome blízko Rožňavy. Práve tam, v hĺbke tristo metrov pod povrchom, sú čiastočky lítia primiešané v sľude zvanej zinwaldit. O tejto hornine sme minulý rok veľa počúvali z českých správ. V rovnakej sľude sú v Krušných horách ukryté obrovské zásoby lítia. 

Výskumu slovenského lítia sa ešte v roku 2005 venoval Igor Petrík z Ústavu vied o zemi SAV. V rukách práve drží horninu, ofukuje z nej prach a nakláňa ju zo strany na stranu. „Vidíte, ako sa leskne? To sú čiastočky lítnej sľudy, zinwalditu, v lítnom granite,” vysvetľuje. Lítium sa vyskytuje v rôznych formách. Kým u nás a v Česku je lítium súčasťou sľúd, čiže silikátových minerálov skrytých v horninách hlboko v zemi, tie najväčšie ložiská v krajinách ako Čile či Argentína sú prístupné viac na povrchu. Tam už tvrdé horniny s lítiom zvetrali, zviezli sa vodným tokom, usadili sa a v morských sedimentoch ako karbonáty. Aj keď v týchto usadeninách nie je veľa lítia, nespornou výhodou je pomerne nenáročný proces, akým ho možno z usadenín získať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite