Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brexit je zvládnuteľný – a brextrémizmus?

.dalibor Roháč .ekonomika .komentár týždňa

Poniektorí si nevyložili výsledok britského referenda ako mandát pre odchod z EÚ, ale ako mandát pre najradikálnejšiu formu brexitu, uskutočnenú okamžite.

Brexit je zvládnuteľný – a brextrémizmus? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

nigel Farage a euroskeptickí konzervatívci prirovnávali Britániu po brexite k Nórsku a Švajčiarsku. „Nikto nehovorí o ohrození nášho miesta v spoločnom trhu,“ sľuboval europoslanec Hannan. Pesnička sa však odvtedy zmenila. Členstvo v spoločnom trhu vylúčila premiérka May, lebo to so sebou nesie voľný pohyb osôb. Aktuálnou ambíciou euroskeptikov je preto vyjednanie dohody o slobodnom obchode s Úniou (Kanada plus plus plus), ktorá Britom umožní prístup k sektorom spoločného trhu, na ktorých im záleží bez toho, aby sa museli zaviazať k voľnému pohybu osôb či podriadiť sa kontrole Európskeho súdneho dvora. Či na to EÚ pristúpi, to je jedna vec. Druhá je, že dokončiť takúto dohodu bude trvať rozhodne dlhšie, než je dvojročné prechodné obdobie, ktoré sa začne s britským odchodom z Únie.

Najnovšie britská vláda pod tlakom brextrémistických poslancov vylúčila aj možnosť colnej únie s EÚ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite