Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mileniálna generácia a jej hlas

.dalibor Roháč .ekonomika .komentár týždňa

Na oboch stranách Atlantiku vyrastá paradoxné pokolenie. Na jednej strane sú mladí ľudia najvzdelanejšiou generáciou v histórii, súčasne však zažívajú nevídanú stagnáciu.

Mileniálna generácia a jej hlas ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

mladí ľudia sú dnes zžití s výdobytkami digitálneho a globalizovaného sveta. Na prvý pohľad im nič nestojí v ceste, aby si z neho vybrali len to najlepšie a uskutočňovali svoje sny. Mileniálna generácia však zažíva podstatne pomalší rast príjmov, než pokolenia pred nimi. V USA sú mladí ľudia menej náchylní sa sťahovať za prácou a častejšie žijú u svojich rodičov než ich predchodcovia. A mladí Európania majú síce lepšie vzdelanie a častejšie hovoria cudzími jazykmi než generácia ich rodičov, napriek tomu však trpia historicky unikátnymi mierami nezamestnanosti.

Pomalý ekonomický rast a vysoké životné náklady v mestách, ktoré ponúkajú  najlepšie ekonomické príležitosti, mladej generácii neprajú. V istom zmysle sú preto práve mladí ľudia skutočnými „porazenými“ súčasných demokracií, ktoré sú ovládané staršími ľuďmi a ich snahou status quo konzervovať.

Nemalo by byť prekvapením, že mileniálna generácia politike nedôveruje – až 74 percent mladých Američanov napríklad neverí americkej federálnej vláde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite